Dennis přišel o hlasovací právo ve vedení McLarenu. Tvrdí, že to chtěl

Dennis přišel o hlasovací právo ve vedení McLarenu. Tvrdí, že to chtěl

Ron Dennis údajně ztrácí v McLarenu půdu pod nohama kvůli špatným výsledkům. On sám říká, že nic takového se neděje.

Německý Auto Motor und Sport uvedl, že šéf skupiny McLaren a bývalý šéf stejnojmenného týmu formule 1 Ron Dennis ztrácí vliv, z výkonného předsedy představenstva se stal nevýkonným, což znamená, že ztratil hlasovací právo.

Důvodem mají být špatné výsledky McLarenu Automotive, který vyrábí silniční vozy a do jehož čela se Dennis postavil, když tým formule 1 předal Martinu Whitmarshovi. Prodeje aut jsou zhruba jen poloviční, než se plánovalo, což znamená ztráty v řádu stovek miliónů dolarů.

A to mělo naštvat ostatní spolumajitele McLarenu, kterými jsou Mansour Ojjeh (25 % akcií) a bahrajnská vládní investiční společnost Mumtalakat (50 %). Ti proto měli Dennise připravit o hlasovací práva.

Sám Dennis v rozhovoru pro BBC potvrdil, že je skutečně už jen nevýkonným předsedou, kategoricky ale odmítl, že by to bylo z výše uvedených důvodů. "Před více než třemi roky jsem se společností podepsal pětiletou smlouvu, na jejímž základě jsem byl a pořád jsem druhý největší akcionář ve skupině, mám 25 %, v automobilové divizi 15 %," vysvětloval.

"Moje pozice pro první tři roky smlouvy byla výkonný předseda. Na moji žádost, návrh smlouvy a podmínky jsem předložil já, se moje role změnila z výkonného na nevýkonného předsedu v lednu 2013."

"Rozdíl v práci je ten, že nejsem zodpovědný za činy managementu, jsem předseda obou představenstev, dává mi to formální povinnosti a jsem významný akcionář."

Na úrovni představenstva sice podle Dennise dochází k neshodám, ale ne často. Je si jistý, že svoji smlouvu s McLarenem, která vyprší příští rok, dokončí. A říká, že možná i prodlouží. Také popřel, že usiloval o sesazení Martina Whitmarshe z čela týmu formule 1, kterému sám šéfoval v letech 1981 až 2008.

Doporučujeme

Články odjinud