Dennis: Häkkinen byl zřejmě nejrychlejší z jezdců, které kdy McLaren měl

Dennis: Häkkinen byl zřejmě nejrychlejší z jezdců, které kdy McLaren měl

Bývalý šéf McLarenu Ron Dennis se ku příležitosti 50. narozenin svého týmu rozpovídal mimo jiné o jezdcích a přiznal, že nejvyššímu hodnocení se těší Mika Häkkinen.

Häkkinen závodil pro McLaren v letech 1993 až 2001, přičemž v sezónách 1998 a 1999 získal mistrovský titul.

"Na to období vzpomínám velmi rád," řekl Dennis. "Ovšem kdykoliv si vzpomenu na Miku, vždy pomyslím také na Davida Coultharda, protože tvořili fantastické partnerství. Měli jsme štěstí, že jsme měli dva jednotlivce, kteří tak nesobecky věřili v koncept týmové práce."

"A i když to byl Mika, kdo z formule 1 odešel se dvěma jezdeckými tituly, nebylo by správné přehlížet, jak moc k tomuto úspěchu přispěl také David. Byl to fantasticky oddaný jezdec, který když měl svůj den, patřil mezi nejrychlejší."

Podle mínění několika lidí ve Wokingu byl tím nejrychlejším ale Häkkinen, a to i ve srovnání se jmény, jako jsou Lauda, Senna, Prost, Räikkönen či Hamilton.

"Mika měl nekomplikovaný charakter," popisoval Dennis. "Nerozrušoval se žádnými dalšími zátěžemi závodního jezdce, neměl kolem sebe žádnou skupinu lidí, nezapojoval se do politiky, nestaral se o média. Jen chtěl jezdit se závodními vozy na limitu, pro to žil."

"A i když při srovnávání dat nebo jezdeckých stylů mezi různými érami nemůžete být vždy skutečně empiričtí, vím, že je u McLarenu několik lidí, kteří zůstávají přesvědčení, že Mika byl nejrychlejší jezdec, jakého jsme kdy měli, a to už je něco."

"Mika měl takový rošťácký smysl pro humor, který zvenčí nebyl moc vidět, protože se ho často snažil skrývat, ale když jste se k němu dostali blízko, viděli jste, že se málokdy neusmívá. Bylo velmi příjemné s ním pracovat. Věděli jste, že vás vždy odmění, protože nakonec byl prostě fantasticky rychlý."

Doporučujeme

Články odjinud