Delegát FIA Radován Novák opět vzbudil pozornost

Jakoby na hlasování Světové rady ani nebyl.

Český delegát FIA Radovan Novák se ještě v úterý vrátil z pařížského hlasování Světové rady motorsportu, která rozhodla o tom, že o držiteli titulu mistra světa rozhodne počet vítězství a ne nejvyšší počet získaných bodů.

Avšak Radovan Novák chvíli po přistání na pražském letišti Ruzyně zmátl fanoušky tím, že rozhodnutí je podmíněné souhlasem všech týmů. Pro server iDnes uvedl, že pokud "Bernie Ecclestone nezíská souhlas všech týmů, nejspíš by nový systém platil až od příštího roku."

Dále také uvedl, že alternativní návrh týmů formule 1 nebyl vůbec projednáván, neboť jej nikdo nepředložil.

Člověk, který obvinil McLaren z účasti na sexuálním skandálu Maxe Mosleyho (za což se posléze omluvil), tak opět rozvířil hladiny loajální účasti České republiky při jednáních FIA, byť méně dramaticky.

Novák především ignoruje skutečnost, že rozhodnutí Světové rady nejsou podmíněná, pokud to není výslovně uvedeno (například začlenění okruhu do kalendáře Mistrovství světa je podmíněno udělením patřičné licence). Světová rada je vrcholným orgánem a její rozhodnutí může zvrátit již jen civilní soud. Pokud některé návrhy vyžadují jednotný souhlas všech týmů, tento je potřeba získat ještě před tím, než je předložen Světové radě, jinak ta by jej schválit nemohla.

To se týká například technických regulí, které musí být představeny nejpozději 30. června předchozího roku a změny jsou podmíněny jednotným souhlasem týmů, nejsou-li vyloženě v zájmu bezpečnosti. Jenomže úterní rozhodnutí je rozhodnutím o změně ve sportovních řádech a na ty se takové podmínky nevztahují.

Ostatně, odůvodnění bylo dáno hned v úvodu tiskové zprávy Světové rady: důvodem je snížení nákladů a navýšení zájmu o formuli 1. Co víc, souhlas týmů nemá co shánět Bernie Ecclestone, protože sportovní řády vydává FIA.

Podle Nováka Světová rada ani neprobírala návrh FOTA na nový bodový systém. Prý proto, že jej ke schválení nikdo nepředložil.

Ve zprávě Světové rady se ale doslova píše:

"Světová rada zamítla alternativní návrh FOTA přidělit prvnímu, druhému a třetímu jezdci 12, 9 resp. 7 bodů."

Je po tomto všem někdo, kdo si nepoloží otázku, kde byl Radovan Novák mezi desátou a druhou v úterý 17.3.2009?

Doporučujeme

Články odjinud