De Vries zazářil při své první kvalifikaci F1, porazil Latifiho a postoupil do Q2 | Foto: Getty Images / Dan Mullan

Foto: Getty Images / Dan Mullan

De Vries zazářil při své první kvalifikaci F1, porazil Latifiho a postoupil do Q2

Nyck de Vries skvěle zvládl svou první kvalifikaci formule 1, když ve Velké ceně Itálie u Williamsu nečekaně zastoupí Alexandera Albona.

Albon musel předčasně ukončit své účinkování v závodním víkendu na italské Monze kvůli zánětu slepého střeva a před třetím volným tréninkem bylo oznámeno, že jej nahradí Nyck de Vries. Šampiona formule 2 z roku 2019 a formule E ze sezóny 2020-21 tak čeká premiéra v závodě formule 1.

Letos absolvoval v rámci víkendu F1 De Vries páteční trénink ve Williamsu ve Španělsku, ve Francii se představil za volantem mercedesu Lewise Hamiltona a v pátek v Monze usedl do astonu martin Sebastiana Vettela.

A v sobotu se nečekaně vrátil do Williamsu. V kvalifikaci pak zazářil, když nejen, že porazil týmového kolegu Nicholase Latifiho, ale postoupil do druhé části kvalifikace.

V ní obsadil třinácté místo, díky penalizacím soupeřů by se na roštu měl posunout dokonce na osmé místo!

Ve svém posledním pokusu v Q2 udělal Nizozemec chybu, když omylem na volantu zavadil o přepínač, který na voze upravuje rozložení brzdného účinku.

„Seběhlo se to velmi rychle. Informaci jsem dostal hodinu a půl před tréninkem,“ řekl de Vries.

„Bylo to velmi rychlé, ale tým byl skvělý a velmi mě podpořil. Slyšel jsem, že Alex je zdravý a brzy se zotaví.

„Já ale se sebou nejsem nikdy spokojený. Myslím, že jsem zajel nějaká dobrá kola, obzvlášť to druhé v Q1 bylo docela dobré. Stále jsem ale cítil, že mám na víc. V první jízdě Q2 jsme provedli nějaké změny, ale příliš to nefungovalo. Teplota pneumatik byla ovlivněna provozem.

„Při posledním pokusu jsem zavadil o přepínač, kvůli čemuž bylo vyvážení brzdy posunuto o 1,5 procenta dozadu. Tím pádem jsem ztratil ve čtvrté zatáčce kontrolu nad zadní částí auta.“

De Vries přiznal, že nedokázal z williamsu dostat vše v průběhu celého kola.

„Myslím, že v některých zatáčkách jsem byl za hranicí 100 procent, což vedlo k drobným chybám a zablokováním kol. Nebylo to ideální. V některých zatáčkách jsem byl naopak lehce pod. Myslím, že nejtěžší na kvalifikaci je být v průběhu celého kola co nejblíže 100 procentům. To se mi nepovedlo, ale třinácté místo není špatný výsledek.“

Doporučujeme

Články odjinud