De Vries i Vandoorne ztratí sedačku ve formuli E, McLaren s nimi nepočítá | Foto: Mercedes-EQ Formula E Team

Foto: Mercedes-EQ Formula E Team

De Vries i Vandoorne ztratí sedačku ve formuli E, McLaren s nimi nepočítá

Nyck de Vries a Stoffel Vandoorne si budou muset najít nové angažmá, pokud budou chtít setrvat ve formuli E i v příští sezoně. McLaren s úřadujícím mistrem světa ani se svým bývalým pilotem v F1 pro nadcházející rok nepočítá.

Oba zmínění piloti v současnosti v elektrickém šampionátu hájí barvy Mercedesu, který se z mistrovství světa po této sezoně stáhne. Tým „stříbrných šípů“ převezme McLaren, který bude ve formuli E příští rok nováčkem společně s italským Maserati.

Šéf McLarenu Zak Brown již potvrdil, že britská stáj pro svoji elektrickou formulovou kampaň nepočítá jak s de Vriesem, tak s Vandoornem. Oba dva piloti dříve figurovali ve strukturách McLarenu, Vandoorne pro tým z Wokingu dokonce závodil v F1. Pro formuli E si je ale Brown nevybral.

Spekuluje se o tom, že návrat do formule E čeká na Felixe Rosenqvista. Švédský pilot strávil v elektrickém seriálu tři sezony u indické stáje Mahindra a v současnosti závodí právě pro McLaren v IndyCar. Za oceánem však britská stáj pro rok 2023 podepsala Alexandra Rossiho, který by měl podle očekávání utvořit jezdeckou dvojici s Patriciem O’Wardem.

Pokud se tak stane, tak Rosenqvist přijde o sedačku v USA a McLaren by ho mohl umístit do formule E. Jenže Rossiho příchod nemusí pro Švéda nutně znamenat konce v IndyCar. McLaren totiž v IndyCar plánuje rozšíření svého závodního programu.

„Snažíme se sestavit nejlepší možnou jezdeckou sestavu ze všech pilotů, které máme k dispozici v různých sériích,“ rozpovídal se na toto téma Zak Brown pro RaceFans.

„V IndyCar budeme expandovat, nasadíme třetí vůz. Felix (Rosenqvist) je unikátní pilot, dokázal zvítězit v IndyCar i ve formuli E, může proto snadno závodit v obou šampionátech.“

„Bude proto opravdu záležet na ostatních pilotech v sestavách pro IndyCar i pro formuli E. Cílem je zkombinovat ty nejlepší možné sestavy pro formuli 1, IndyCar, formuli E i Extreme E.“

„Proto jsme se pořád nerozhodli, kde pro nás bude (Rosenqvist) závodit,“ uzavřel téma švédského pilota pro tuto chvíli Brown.

Doporučujeme

Články odjinud