De Silvestrová: Jezdecký program by byl pro ženy lepší než série W

De Silvestrová: Jezdecký program by byl pro ženy lepší než série W

Švýcarská závodnice Simona de Silverstrová si myslí, že vývojový program ve stylu, jaký používá Red Bull, by byl pro vstup žen do motorsportu lepší variantou než chystaná, čistě ženská formulová série W.

W série, která byla představena minulý měsíc, byla vytvořena ve snaze pomoci ženám prosadit se v motorsportu. Kalendář se skládá ze šesti podniků a závodnice si mezi sebe v odměnách rozdělí 1,5 milionu dolarů.

Už od svého představení má však série W své zastánce i odpůrce. Mezi ženy, kterým se návrh formule W nelíbí, je například závodnice IndyCar Pippa Mannová.

De Silvestrová souhlasí s kritikou. Podle ní by mohly být peníze, které jsou do šampionátu investovány, využity lépe. Lepším řešením by podle ní byl jezdecký vývojový program, jaký má v motorsportu například Red Bull, který by talentovaným závodnicím nabízel konkurenceschopnou sedačku v již zavedené závodní sérii.

„Podle mě to není správný přístup. Pokud je to skutečně tolik peněz, co mají být do této série investovány, tak chci připomenout, že v juniorských sériích bylo pár dívek, které byly celkem konkurenceschopné. Vypadá to, že všechny mají problém dostat šanci,“ řekla Švýcarka, která dříve působila v IndyCar a nyní druhou sezónu závodí v šampionátu australských cestovních vozů Supercars.

„I v mojí kariéře, když se podívám na své působení v IndyCar nebo ještě dříve, nikdy jsem neměla šanci u top týmu. Právě to podle mě chybí,“ myslí si.

„Podívejte se na program Red Bullu nebo Mercedesu, ty děti se vždy nějakým způsobem dostanou do nejlepšího týmu a vyhrávají. Osobně si myslím, že by bylo lepší udělat něco jako program Red Bullu a ujistit se, že některé dívky dostanou příležitost v opravdu dobrém týmu. Myslím, že by to změnilo hodně názorů,“ dodala Švýcarka.

De Silvestrová zároveň připomenula, že v příštím roce nastoupí do 24 hodin v Daytoně v čistě ženské posádce s Katherine Leggeovou a Anou Beatrizovou. Závodnice budou mít k dispozici konkurenceschopný vůz Acura týmu Michael Shank Racing, se kterým budou moci ukázat své schopnosti. To je podle De Silvestrové pro ženy ten správný krok.

Foto: FIA Formula 3 European Championship

Doporučujeme

Články odjinud