De la Rosa chtěl k Ferrari už v roce 2003, ale Todt ho odmítl

De la Rosa chtěl k Ferrari už v roce 2003, ale Todt ho odmítl

Pedro de la Rosa je nadšený, že získal místo testovacího jezdce u Ferrari. Usiloval o něj už dřív, ale neuspěl.

Španělský pilot se přidal v Maranellu ke svým krajanům Genému a Alonsovi na začátku letošního roku poté, co z formule 1 odstoupil jeho dosavadní tým HRT.

"Pamatuji si, že když jsem v lednu 2003 odcházel z Jaguaru, zavolal jsem Ferrari a nabídl jim své služby testovacího a záložního jezdce," vzpomínal. "Jean Todt řekl: 'Máme Felipeho Massu a Lucu Badoera, takže to máme pokryté,' a zavěsil."

"Pak jsem zavolal do McLarenu Martina Whitmarshe a on řekl, že to mají zajištěné Alexem Wurzem. Ale já jsem jim řekl, že Ferrari má dva testovače, takže mi řekl, že jestli jsem v Anglii, tak ať ho přijedu navštívit."

"O dva týdny později jsem nasedl do letadla a setkal se s ním. Rozhovor proběhl opravdu špatně, ale podepsali se mnou. Kdybych býval rychle neřekl, že konkurence má dva testovače, asi bych tu dnes nebyl."

De la Rosa prokázal své kvality během dlouholeté práce pro McLaren. Udělal si mezi testovači jméno, které mu zajistilo zaměstnání u Ferrari.

"Jsem hrdý a šťastný, hlavně protože Ferrari je více než tým formule 1. Začínám novou fázi svého života, pro jezdce je důležité pracovat s velkými týmy, hlavně protože se můžete učit od nejlepších inženýrů a profesionálů tohoto sportu. Jsem hrdý, že mi Ferrari důvěřuje, hlavně protože to znamená, že budu moci pomáhat španělskému mistrovi Fernandu Alonsovi."

De la Rosa bude v Maranellu pracovat hlavně v simulátoru, brzy se soustředí především na rok 2014, který přinese velké změny. Aby zajistil, že simulátor bude odpovídat dění na trati, nechá ho tým dokonce jeden den testovat letošní vůz místo Alonsa.

"Viděl jsem auto v továrně, jak se připravuje na první testy. Jsem velmi rád, že ho budu moci testovat. Upřímně jsem to nečekal. Je to unikátní příležitost pochopit, jak auto funguje a jak můžu týmu pomoci prací v simulátoru," dodal.

Podle španělského pilota se Ferrari nechystá stavět nový simulátor, bude jen vylepšovat ten svůj současný.

Doporučujeme

Články odjinud