DC dnes: Otec, komentátor, reprezentant charity a příležitostný závodník

DC dnes: Otec, komentátor, reprezentant charity a příležitostný závodník

David Coulthard patří mezi jezdce, kteří jsou vidět i po ukončení své kariéry. Od letošního roku spolukomentuje velké ceny pro BBC, angažuje se na poli charity a stále příležitostně závodí. Roku 2008 se stal otcem.

David Coulthard, který je od loňského roku členem Řádu britského impéria, si ani po ukončení kariéry pilota formule 1 nemůže stěžovat na nedostatek práce. Působí na více frontách.

Svůj poslední závod formule 1 odjel 2. listopadu 2008 a osmnáct dní poté se stal otcem. Jeho snoubenka belgická novinářka Karen Minier mu přivedla na svět syna Daytona. Společně žijí střídavě v Monaku a Velké Británii, vlastní také domy v Belgii a Švýcarsku. Coulthard je dále majitelem luxusních hotelů. Ve Skotově rodném Twynholmu se nachází muzeum věnované jeho závodní kariéře.

Vzhledem k tomu, že DC byl v dobách závodění pro McLaren a Red Bull otevřený různým propagačním akcím po celém světě, není až takovým překvapením, že v padoku formule 1 zůstal. Nyní má ale úplně novou roli. Od letošní sezony po boku svého bývalého soupeře z F1 a později manažera Martina Brundla spolukomentuje velké ceny pro BBC. Aktivní je také jako píšící novinář. Své postřehy k aktuálnímu dění v F1 zveřejňuje na svém blogu. Spolupracuje i s Autosportem a naším portálem F1sport.

Coulthard zůstal věrný také svému poslednímu působišti v F1, týmu Red Bull. V předchozích dvou letech příležitostně vypomáhal jako rezervní jezdec, nyní u stáje působí v roli konzultanta. S vozem F1 se ještě občas sveze při demonstračních akcích. Je prvním jezdcem, který řídil vůz formule 1 na území Indie. Přestože sám na titul nikdy nedosáhl, po úspěšných letech u McLarenu je nyní s Red Bullem opět součástí týmu, který aktuálně vládne formuli 1.

David se angažuje také na poli charity. Působí jako ambasador Red Bullu ve spojení s nadací Wings For Life, která podporuje výzkum hledající nové postupy pro léčení trvalého poškození páteře a míchy. Dále jako ambasador spolupracuje se značkou Mercedes, s jejímž motorem dosáhl svých největších úspěchů v F1 a nyní pro německou automobilku závodí v německém mistrovství cestovních vozů DTM.

Tam vstoupil loni a řídí AMG-Mercedes Benz třídy C model 2008 týmu Mücke Motorsport. Na výraznější úspěch v této sérii stále čeká, v úvodním závodě letošní sezony na Hockenheimu dojel až desátý, ale závoděním se dnes především baví.

David Coulthard bude ve středu 4. května hostem on-line chatu na Sport.cz. Otázky pro někdejšího pilota formule 1 můžete pokládat zde.

Doporučujeme

Články odjinud