Data ukazují, že na Red Bull ztrácíme, přiznává Mercedes | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Data ukazují, že na Red Bull ztrácíme, přiznává Mercedes

U Mercedesu se na základě dat z testů před novou sezónou formule 1 domnívají, že z pohledu závodní rychlosti jejich vůz nestačí na monopost týmu Red Bull.

Mercedesu se během prvních dnů předsezónních testů v Bahrajnu nevyhnuly problémy. Tým musel už v pátek po jednom odjetém kole měnit převodovku a oba piloti Lewis Hamilton i Valtteri Bottas si následně stěžovali na nestabilní zadní část vozu.

V sobotu sice Bottas zajel nejrychlejší čas dne a v neděli již tým žádné problémy neměl, vítěz Poháru konstruktérů z posledních sedmi let přesto za tři testovací dny odjel nejméně kilometrů ze všech týmů.

Poslední den testů Hamilton zakončil na pátém místě, na nejrychlejšího Maxe Verstappena ale ztratil sekundu. A to i přesto, že svůj čas zajel na měkčí směsi pneumatik než pilot Red Bullu.

A ačkoliv Red Bull se nechce pasovat do role favorita, podle hlavního traťového inženýra Mercedesu Andrewa Shovlina tým za Red Bullem zaostává.

„Udělali jsme trochu pokrok ve vyvážení vozu s větším množstvím paliva a vůz byl předvídatelnější, z dat, která jsme shromáždili během posledních pár dní, ale vidíme, že z pohledu závodní rychlosti nejsme tak rychlí jako Red Bull,“ připouští Shovlin.

„Práce s menším množstvím paliva ukázala více matoucí obrázek, nezískali jsme dostatek dat a musíme se podívat na náš přístup, jelikož dnes (v neděli) bylo z pohledu rychlosti před námi až příliš mnoho aut.

„V minulých letech jsme měli problémy s rychlostí v zimních testech, před prvním závodem jsme ale dokázali dosáhnout zlepšení. Tentokrát by se nám to ale nemuselo podařit. Zanedlouho se sem vrátíme na závod, takže jsme naplánovali pracovní program, abychom se pokusili pochopit některé naše problémy a v naší snaze najít v příštích 10 dnech rychlost nenecháme kámen na kameni.“

Poslední den testů se Bottas dopoledne věnoval práci na nastavení pro dlouhé jízdy, zatímco po obědě se Hamilton zaměřil jak na dlouhé jízdy, tak po setmění na kvalifikační simulace.

„Dnes jsme dosáhli zlepšení, stále ale nejsme tam, kde bychom chtěli být. Nemohu vybrat jednu oblast, cítím, že se musíme zlepšit na celé trati,“ řekl Hamilton.

Doporučujeme

Články odjinud