Další výrobci? Do F1 by mohly vstoupit automobilky Hyundai a Ford | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Další výrobci? Do F1 by mohly vstoupit automobilky Hyundai a Ford

Formule 1 už zmrazila vývoj současných pohonných jednotek. Blíží se také termín, do kterého by měli výrobci pohonných jednotek oznámit svůj záměr vstoupit do královny motorsportu v roce 2026.

Do 15. října by měli výrobci potvrdit, že chtějí v roce 2026 stavět pohonné jednotky formule 1. Dnes už víme, že na seznamu výrobců budou Audi, Ferrari, Mercedes, Renault a Red Bull Powertrains. 

Porsche chtělo spojit síly s Red Bullem, ale jednání ztroskotala. Zatím to spíše vypadá, že Porsche sice brzy vstoupí na burzu, ale ve formuli 1 ho ani v roce 2026 neuvidíme.

Spekuluje se, že plán návratu do F1 počítal pouze s Red Bullem. Není dohoda, není návrat. Příliš mnoho alternativ Porsche nemá. Stavět vedle pohonné jednotky i vlastní tým je složité, AlphaTauri asi na prodej nebude. Zbývá snad jen Andretti, který ale ještě žádný tým nemá, nebo Williams. 

Podle Auto Motor und Sport však vstup zvažují další dvě velká jména – korejská automobilka Hyundai a americký Ford. V obou případech by ve hře nebyl rok 2026 ale spíše až rok 2027. Uzávěrka pro tento ročník F1 je až na konci června příštího roku. Novinky v této oblasti tak v nejbližších týdnech neočekáváme.

Doporučujeme

Články odjinud