Dakar 2010 vyhráli Despres, Sainz, M. Patronelli a Čagin

Dnešní čtrnáctou etapou skončil jeden z nejtěžších motoristických závodů na světě - slavná Rallye Dakar, která se letos jela na území Argentiny a Chile. Podle jezdců i odborníků se jednalo o mimořádně náročný ročník.

V kategorii motocyklů zvítězil Francouz Cyril Despres na KTM a navázal tak na své triumfy z let 2005 a 2007. "Všechna vítězství jsou pěkná, ale tohle je opravdu krásné. Je to výsledek tvrdé práce a profesionality našeho týmu," radoval se v cíli jezdec, který se musel od svého předchozího triumfu vyrovnávat se zraněními a tvrdou přípravou na návrat k závodům. "Jedna věc je jistá. Nebál jsem se prohry. Chtěl jsem vyhrát. A tato vůle byla silnější než strach. Byl to obtížný Dakar, krásný Dakar a jsem nadšen, že jsem vyhrál."

Na dalších místech dokončili s více než hodinovou ztrátou Pal-Anders Ullevalseter (KTM), Franciso Lopez Contardo (Aprilia), Ruben Faria (Yamaha) a David Frétigné (Yamaha). Z českých jezdců dojeli 26. David Pabiška (KTM), 37. Roman Krejčí, 54. Dušan Randýsek a 62. Jan Veselý s yamahami. Kompletní výsledky najdete zde.

Mezi čtyřkolkami dominovali argentinští bratři Marcos a Alejandro Patronelliovi s yamahami. Z Čechů dokončil Oldřich Bražina na sedmém místě. Výsledky této kategorie naleznete zde.

Mezi automobily dnes udržel těsný náskok dvojnásobný mistr světa v rallye z let 1990 a 1992 Carlos Sainz. Svého týmového kolegu z Volkswagenu Násira Al Attíju porazil o dvě minuty a dvanáct sekund. "Je to pro mě velmi, velmi důležitý den. Vyhrál jsem v Evropě, ve Španělsku a teď i tady. Jsem opravdu šťastný. Chci poděkovat především svému spolujezdci Lucasi Cruzovi za jeho skvělou práci a také týmu za to, že mi tak dlouho věřil," radoval se v cíli spokojený Sainz, který se vytoužené výhry dočkal na čtvrtý pokus. Pochvaloval si, že za celou dobu neměl potíže s autem a ani na něm neudělal žádný šrám. "Jeli jsme velmi rychle, ale také chytře. Každý den byl těžkým soubojem s týmovým kolegou. Dnes to bylo obzvlášť obtížné, nesměl jsem udělat chybu. Museli jsme udržet naše emoce a to se podařilo."

Al Attíja udělal pro vítězství maximum, v dnešní etapě byl nejrychlejší, ale nestačilo to. Druhé místo je však pro něho na Dakaru nejlepším umístěním kariéry. "Odjeli jsme skvělý Dakar. Neudělali jsme chybu a neměli problémy s autem. Gratuluji Carlosu Sainzovi. Důležité je, že vyhrál Volkswagen a jsem za Carlose šťastný. Odvedl skvělou práci. Příští rok zkusím vyhrát, ale teď jdu podat ruku Carlosovi. Je součástí týmu," uznal sportovně Katařan.

Na třetím místě dojel další tovární jezdec Volkswagenu Mark Miller. Čtvrtý skončil devítinásobný vítěz Dakaru (šestkrát na motocyklu a třikrát v autě) Stéphane Peterhansel s vozem BMW, následován týmovým kolegou Guerlainem Chicheritem. Na jedenačtyřicátém místě dojeli Jiří Janeček a Viktor Chytka s toyotou. Kompletní výsledky najdete zde.

Mezi kamiony bylo již delší dobu prakticky rozhodnuto, že pokud se nestane nic mimořádného, budou dominovat ruské stroje Kamaz. Šestého vítězství dosáhl Rus Vladimir Čagin se svými spolujezdci Sergejem Savostinem a Eduardem Nikolajevem. Předtím již vyhrál v letech 2000, 2002, 2003, 2004 a 2006 a v počtu vítězství se dotáhl na rekordmana Karla Lopraise. Druhý skončil trojnásobný vítěz Firdaus Kabirov s dalším kamazem, třetí Nizozemec Marcel van Vliet s ginafem a na čtvrtém místě dojela náročný závod česká posádka Martin Macík/Josef Kalina/Jan Bervic s vozem Liaz. Kompletní výsledky najdete zde.

K Rallye Dakar 2010 se podrobněji vrátíme na stránkách F1MAGu.

Filip Fikejz

Doporučujeme

Články odjinud