Coulthard: k soubojům o titul by měli stewardi přistupovat jinak

Coulthard: k soubojům o titul by měli stewardi přistupovat jinak

David Coulthard se ve svém tradičním ohlédnutí za velkou cenou pro BBC tentokrát zaměřil výhradně na kolizi Rosberga a Hamiltona.

„Hamilton neudělal nic špatného. Byl zcela nevinný. Jel normální závodní linii tak, jak měl plné právo, to bylo vše. Nesnažil se ani Rosberga vytlačit,“ píše Coulthard.

Podle Coultharda se chtěl Rosberg předvést, ale úmysl to nebyl. „Jezdec nemůže nikoho popostrčit nosem, protože ztratí přední křídlo. To prostě není reálná strategie a není tam ani žádný způsob, jak by mohl jezdec vědět, kam přesně trefit pneumatiku soupeře svým křídlem, aby způsobil defekt.“

Rosberg není v soubojích kolo na kolo tak dobrý

Coulthard si nemyslí, že Rosberg prorazil Hamiltonovu pneumatiku záměrně, byl jen neohrabaný. „Rosberg chtěl dokázat, že je silnější než Hamilton. To byla jeho první příležitost a on byl trochu nešikovný a dopadlo to špatně. Proč? Protože není tak dobrý jezdec v soubojích kolo na kolo jako Hamilton.“

„Rosberg je rychlý závodní jezdec a inteligentní člověk, je to lídr šampionátu, ale on nevyhraje tyto druhy soubojů s Hamiltonem. Musíte sázet na své silné stránky a souboje jeden na jednoho mezi ně (u Rosberga) nepatří.“

Coulthard je rád, že komisaři incident netrestali, protože podobné souboje jsou to, co chceme vidět. V jiném úhlu pohledu je prý ale nutné k těmto incidentům přistupovat jinak.

„Mělo to obrovské následky pro Hamiltona a stewardi musí mít zřejmě záložní plán pro tento druh situace. Měli by mít jiný názor v případě, kdy se jedná o soupeře v boji o titul? Pravděpodobně ano. Rosberg způsobil tento incident, ale byly poškozeny Hamiltonovy šance na titul. V takovém případě by mělo být něco, co umožní neutralizovat důsledky. V opačném případě půjdou dva jezdci do posledního závodu a ten, který bude mít více bodů, může toho druhého sestřelit. Mistrovství světa je tak důležité, že by to někdo udělat mohl. Už se to stalo a může se to stát znovu. Nikdo tohle nechce vidět.“

Coulthard se také zamýšlí nad děním po závodě. Oceňuje odvahu a upřímnost Wolffa a Laudy, kteří přímo řekli, že za incident může Rosberg a neodbyli to tradičním prohlášení, že podobné incidenty by se stávat neměly a že to budou řešit uvnitř týmu.

Na druhou stranu zmiňuje jednání Hamiltona. V době, kdy byl on u McLarenu, se prý často s Häkkinenem pohádali, ale vždy to zůstalo za zdmi týmu. Hamiltona je po stránce PR dost obtížné řídit, což ukázal už před léty, když zveřejnil telemetrii na Twitteru. Podle Coultharda je dalším podobně komplikovaně řiditelným jezdcem Alonso.

„Musíte přijmout, že některé věci v životě nelze dělat. Nemůžete pást kočku, nemůžete ovládat sopku a nemůžete ovládat dva špičkové jezdce ve stejném týmu. Pokud by to bylo možné, zřejmě máte špatné jezdce, protože nemají jiskru, která z nich dělá skvělé závodníky,“ dodává Coulthard.  

Doporučujeme

Články odjinud