Čou dostal v FP3 čtyři pokuty za překročení rychlosti v boxech. Pirátem víkendu je ale Cunoda | Foto: Getty Images / Chris Graythen

Foto: Getty Images / Chris Graythen

Čou dostal v FP3 čtyři pokuty za překročení rychlosti v boxech. Pirátem víkendu je ale Cunoda

Někteří jezdci mají v Monaku problém s rychlostí v boxech. Čou Kuan-jü dostal v posledním tréninku dokonce čtyři pokuty.

Rychlost v boxech je na většinu okruhů omezena na 80 km/h. V Monaku, kde je v boxové uličce (i všude jinde) velmi málo místa, je to už tradičně jen 60 km/h. Na nižší rychlost si musí dávat jezdci pozor zejména v závodě, kde je za překročení rychlosti v boxech penalizace – a ta může zejména v Monaku přijít velmi draho.

V trénincích se udělují peněžní tresty. Za každý 1 km/h navíc je trest 100 euro (zaokrouhluje se nahoru). Maximální pokuta je 1000 euro.

Čou Kuan-jü ve třetím tréninku překročil rychlost v boxech dokonce čtyřikrát a to o 0,2 km/h, 1 km/h, 2,5 km/h a 3 km/h. Za to dostal 100, 100, 300 a 300 euro pokuty. Celkem tak 800 euro.

V pátek překročili rychlost Sargeant (dvakrát) a také Lewis Hamilton. Brit dostal už výrazně větší pokutu 600 euro, protože mu v boxech naměřili o 5,5 km/h vyšší rychlost.

Pomyslným pirátem boxové uličky se ale stal Júki Cunoda. V boxech jel o 16,2 km/h rychleji, za což dostal maximální možnou pokutu 1000 euro. Jednalo se ale o natolik velké překročení rychlosti, že Japonec musel na kobereček před stewardy. 

Cunodovi ještě paradoxně přitížilo, že před vjezdem do boxů boural v 11. zatáčce, takže jeho vůz nemusel být v pořádku a situace mohla být ještě nebezpečnější.

U stewardů Cunoda přiznal, že nezapnul omezovač rychlosti. Za incident mu stewardi udělili napomenutí.

Doporučujeme

Články odjinud