Cosworth se připravuje na návrat do F1

Cosworth se připravuje na návrat do F1

Uvidíme ve formuli 1 opět motory Cosworth? Existuje velká šance, že ano.

V současné době se intenzivně jedná o motorových pravidlech, která vstoupí v platnost v roce 2021. To je sice ještě daleko, ale vývoj pohonných jednotek nějakou dobu trvá a to zejména, pokud jste úplně novým nebo staronovým dodavatelem.

Jednání se účastní také Cosworth, který má na svém kontě 176 vítězství v F1 a naposledy dodával v roce 2013 Marussii.

Jednodušší a levnější motory a také diskuse s konkrétními týmy Cosworth navnadily. Chce se vrátit d F1.

Hal Reisiger uvedl pro Motorsport.com, že má podporu od některých týmů, což Cosworthu umožňuje připravovat návrat do F1.

„Máme pár ústních dohod o partnerství s některými stávajícími i budoucími týmy, které by nám umožnily stát se udržitelným dodavatelem pohonných jednotek,“ řekl Reisiger.

„Vážíme si toho, že jsme zapojení do tohoto procesu. Myslím, že jsem připraveni vrátit se do F1, pokud se změní pravidla. Změna musí nastat u MGU-H, protože ten je nákladově a časově nejnáročnější.“

Do projektu Cosworthu by mohl později vstoupit i další partner. Logickou možností by byl Red Bull. Cosworth dodal motor pro vůz Valkyrie, který postavil Aston Martin ve spolupráci s Adrianem Neweym. 

Definitivní rozhodnutí o návratu Cosworthu ještě nepadlo. Podle Resigera by bylo vhodné začít na motoru pracovat přibližně za rok, i když Cosworth dokáže motor připravit rychle. Jako příklad uvádí motor pro LMP1. Po 11 měsících vývoje už byl motor na dynamometru. 

Foto: Getty Images / Robert Cianflone

Doporučujeme

Články odjinud