Concordská dohoda umožňuje týmům vynechat tři závody

Bernie Ecclestone prozradil, že poslední Concordská dohoda umožňuje týmům vynechat tři závody. A to nejen těm novým. Šéf formule 1 očekává, že tuto možnost využijí dva nováčci.

"Myslím, že neuvidíme Campos a Američany (USF1)," řekl Ecclestone pro Express. "Požádají o vynechání tří závodů. Concordská dohoda umožňuje týmům vynechat tři závody."

Ecclestone pochopitelně nemá z tohoto ustanovení radost, hlavně proto, že vynechat Grand Prix podle něj smí kdokoliv. "Co se stane, pokud tři závody vynechá Ferrari," naznačil své obavy.

Kdyby se vynechávání závodů stalo masovou záležitostí, postihlo by to přímo Ecclestona. Ten je totiž smluvně zavázán FIA, že "vyvine rozumné úsilí, aby zajistil účast alespoň 16 vozů v každé Grand Prix."

Šéf formule 1 naznačil, jaké úsilí by mohl směrem k týmům vyvinout, aby je přiměl závodit. "Možná můžeme vynechat pár závodů," řekl v narážce na platby, které bude jeho společnost týmům posílat za účast v šampionátu.

Zřejmě i to je důvod, proč Ecclestone prosazuje na startovní rošt tým Stefan Grand Prix. Ten má auto od Toyoty, finanční prostředky a s jezdci problém mít také nebude. Testovat bude na konci února v Portimau a závodní vybavení je už na cestě do Bahrajnu.

"Toyotu převezmou úplně. Její tým a motorhomy," řekl Ecclestone. "Mají peníze od vlády, hovořil jsem s premiérem." Ovšem dokud některý ze současných týmů neodstoupí, nemá Stefan GP na startovním roštu místo.

Doporučujeme

Články odjinud