Co napsal Marchionne zaměstnancům Ferrari a proč skončil Mattiacci?

Co napsal Marchionne zaměstnancům Ferrari a proč skončil Mattiacci?

Sergio Marchionne poslal včera zaměstnancům Ferrari dopis, který je má motivovat, ale také informovat o změnách ve Scuderii.

Podle Autosportu musel Marco Mattiacci skončit v čele Ferrari především proto, že nemá tak blízko k Berniemu Ecclestonovi. Maurizio Arrivabene není v prostředí F1 nový, s Ecclestonem se zná a bude tak mít snadnější pozici při obhajobě zájmů Ferrari.

Redakce F1sport.cz má k dispozici kompletní znění dopisu, který Marchionne zaslal zaměstnancům. Nabízíme jeho překlad z italštiny v pouze mírně zkrácené a upravené podobě.

Vážení kolegové,

Chtěl jsem vám napsat přímo, protože vím, že nechcete vidět nic jiného, než Ferrari na stupních vítězů. Ferrari je vaším životem, stejně jako Ferrari žije díky vám, vaši vášni a vašemu talentu. Kdo pracuje ve Sportovním oddělení, ten tak nečiní pouze proto, že miluje závodění, ale také proto, že se cítí být součástí něčeho jedinečného a zvláštního, protože má Ferrari v DNA.

Chápu vaše zklamání na konci sezóny, na níž bychom chtěli zapomenout. Jak už to tak ale v životě bývá, jsou to právě temné momenty, které nás posouvají do fáze obnovy a znovuzrození, protože nás nutí najít sílu a odvahu změnit svůj osud.

V současné době máme příležitost začít novou kapitolu ve sportovní historii Ferrari. Jako vždy, úspěch a síla značky Ferrari jsou úzce spojeny se světem formule 1. Závody byly vždy moderní výzkumnou laboratoří inovativních a sofistikovaných technologií určených pro silniční auta. Výkony na trati jsou ukázkou toho, co vše může Ferrari dokázat.

To je přesně ten důvod, proč se musíme vrátit konkurenceschopní. Ferrari musí opět dělat a vytvářet to nejlepší.

Jak už víte, rozhodli jsme se udělat některé změny pro příští sezónu, počínaje jezdeckou sestavou. Vybrali jsme si Sebastiana Vettela, skvělého jezdce, který již má na svém kontě mnoho impozantních rekordů a má odhodlání a schopnosti pokračovat a potvrdit je.

Pomáhat mu bude další velký talent Kimi Räikkönen, který má nejen zkušenosti šampiona, ale také touhu se o ně podělit. Kromě toho, oba mistry světa, Sebastiana a Kimiho, pojí také velké přátelství v životě.  

Všichni víme, jak důležité je v této době zdravý týmový duch. Ten duch, který pochází od lidí, jež pevně věří projektu a chtějí se podělit o své odhodlání, oběti a výsledky.

Další zásadní změna se týká vedení Sportovního oddělení. Právě jsme oznámili, že se Maurizio Arrivabene stal novým šéfem Scuderie a nahradil Marca Mattiacciho. Tomu bychom všichni chtěli poděkovat za přínos v posledních 15 letech.

Někteří z vás možná již znají Maurizia Arrivabeneho, protože působil v oblasti sponzoringu, který přichází do kontaktu s formulí 1 a samozřejmě s Ferrari.

Maurizio má bohaté zkušenosti a znalosti, protože se již dlouhou dobu pohybuje v blízkosti našeho týmu jako člen komise formule 1. Má jasno o výzvách, které před námi stojí.

Velmi dobře pozná náš svět a jeho mechanismy, ducha soutěže a výzvy, které přináší závodění. Byl také stálým zdrojem inovativních nápadů pro revitalizaci formule 1.

Maurizio má mou plnou podporu, protože kromě toho, že je velkým profesionálem, sdílíme stejnou vizi toho, jak by mohla a měla Scuderia Ferrari vypadat a čelíme této výzvě se stejným přístupem. Mám v něj plnou důvěru, stejně jako v to, že bude tyto hodnoty předávat Sportovnímu oddělení. Cesta, která nás čeká, nebude krátká ani jednoduchá.

Ale Ferrari je legendou, která se nezrodila jednoduchou cestou. Byla postavena houževnatosti a touze vítězit, ambici pokaždé směřovat k nejvyššímu cíli.

Náš cíl je jednoduchý: získat místo, které nám patří v Poháru konstruktérů i v šampionátu jezdců. Chceme-li dosáhnout této mety, musíme zůstat pokorní a pokračovat v práci v každém závodě tak, jako by byl poslední. Musíme být úspěšní v každé oblasti, každý den, při každé příležitosti, při každém testu.

Vím, že vaše odhodlání nikdy neskončilo. Žádám vás, abyste i nadále udržovali při životě tohoto ducha a nebáli se změny, ale vyhledávali ji. Nečekali, až ji najde někdo jiný, až se někdo jiný chopí iniciativy, ale přicházeli s nápady a podělili se o ně s týmem. Svět se nedere kupředu, protože se věci opakují stále dokola. Postupuje vpřed, protože se najde někdo, kdo přeruší řetězec zvyků a setrvačnosti.

Chtěl jsem vám sdělit tyto věci, protože mám důvěru ve vás, ve vaše schopnosti a v to, že se stanete architekty tohoto snu, který všichni ve Ferraro sdílí. To je to, co je potřeba pro Ferrari a o co nás naše historie žádá.

Za sebe vám mohu slíbit svou plnou podporu. Vaše odhodlání má zásadní význam v této výzvě, ale nebude samo. Všichni budeme společně tvrdě pracovat, dokud se nesplní náš cíl.

Vyvinu také veškeré úsilí, abychom potvrdili roli Ferrari v mezinárodních institucích formule 1.

Nikdo si nezaslouží vrátit se na vítěznou vlnu více než vy. Slibuji vám, že udělám vše proto, aby se Scuderia stala opět excelentní. Takovou, jež nahání strach ostatním a která vítězí.

Hodně štěstí nám všem.

Sergio Marchionne

Prezident Ferrari SpA

Foto: Profimedia 

Doporučujeme

Články odjinud