Co jste možná nevěděli o Jensonu Buttonovi

Co jste možná nevěděli o Jensonu Buttonovi

1 mistrovský titul, 13 vítězství, 7 pole position, 860 bodů. To všechno se podařilo získat Buttonovi během jeho kariéry v F1. Jaký je ale v osobním životě? Na to odpovídal oficiálním stránkám soutěže.

Co Vás v noci budí?
JB: Když mě moje přítelkyně trochu kope ve spánku, je celkem neklidná. (smích) To je vtip. Pravdou je, že mám se spaním problém. Při usínání se hodně otáčím a myslím, že to dělám i při spánku.

Kdybyste ze svého života mohl nějakou věc navždy vymazat, co by to bylo?
JB: Praní prádla. Ano, dělám to! Také nesnáším žehlení. Máme sice paní na úklid, ale stejně to občas dělám. Nemám to rád.

Co bylo Vaší nejcennější životní lekcí?
JB: Když je doba těžká, když pořád bojujete. Nikdy se nesmíte vzdát, vždycky je nějaká naděje.

Koho obdivujete?
JB: Lidi, kteří se starají o ostatní a berou v úvahu city ostatních. Ale také lidi, kteří jsou dobří ve svém oboru – jako Rafael Nadal nebo někdo v podnikání. Prostě ty, kteří dělají věci správným způsobem.

Kdybyste mohl dát sobě jako mladému nějakou radu, jaká by to byla?
JB: Asi abych víc pochopil smlouvu, kterou jsem měl v době svého působení u Hondy/ Williamsu, a abych věnoval víc času výběru manažera. (smích) Teď jsem našel toho správného, ale trvalo mi to hodně dlouho.

Kdyby Vaše závodnická kariéra skončila po této sezoně, co byste dělal po zbytek svého života?
JB:Moc rád bych zůstal angažovaný v motorsportu, chtěl bych dělat manažera nějakému jezdci a být zapojený do jeho kariéry. Mám hodně co dát – hodně zkušeností, a to jak dobrých, tak i špatných. A protože jsem hodně na triatlony, další věc, kterou bych mohl dělat, je kvalifikovat se na světový šampionát v triatlonu. To je velkým cílem mého života. Je to něco, o co se rozhodně pokusím.

Jaké zvíře nejlépe odráží Vaši osobnost?
JB: No, to je těžké. Nemohl bych být kočka, to je jisté. Kočky si vystačí samy se sebou, jsou to samotáři, zatímco já mám kolem sebe rád lidi. Nedávno jsem byl v Ascotu a slyšel jsem tam, že koně mají zvířecí kamarády. Mají ovce a kozy jako přátele, když jsou ve stáji, takže bych byl koněm. Proč ne?

Co je v životě důležitější než vyhrávat?
JB: Nic.

Za co byste utratil svůj poslední dolar?
JB: Za dobrý náhrobní kámen. Snad.

Co je Vaše největší slabost?
JB: Moc o věcech přemýšlím. Když mám nějaký problém, snažím se o něm přemýšlet a potom ho odsunout nebo ho vytěsnit úplně, ale je to velmi těžké. Věci až moc zkoumám. Jak to mám před světem schovat? Nevím, je to obtížné, ale zkušenosti mi pomáhají.

Jaká je Vaše oblíbená vůně?
JB: To se váže k době, kdy jsem závodil v motokárách. Je to pravděpodobně řetězový olej. Mám skvělé vzpomínky na ty staré časy závodění v motokárách.

Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?
JB:Mám dost sladký jazýček, takže bych si vybral banoffee pie (koláč ze sušenek, šlehačky a banánů, pozn. redakce). Něco takového. Mám také rád suflé. Správné francouzské suflé je úžasné.

Co je první věc, kterou děláte po návratu ze závodu?
JB: Jdu na večeři nebo na pivo s přáteli.

Co Vás děsí?
JB:Neúspěch, pravděpodobně. I když vlastně nemyslím, že bych se toho děsil. Teď už ne. (smích)

Co Vám připomíná domov?
JB:Anglický čaj při snídani.

Kdy jste byl nejšťastnější?
JB:Jsem vždycky velmi šťastný na nejvyšším stupni pódia. To je něco, kvůli čemu tvrdě pracuju. To je to, co se týká práce. V osobním životě je to být se svou nejbližší rodinou a přáteli. Být na loďce spolu s nejbližšími přáteli. Nebo moje přítelkyně a já v Japonsku, v hotelu japonského stylu, jíme japonské jídlo a máme na sobě kimona.

Jakou nejlepší radu jste kdy dostal?
JB:Opravdu nevím. Bylo hodně věcí, které mě ovlivnily, takže bych nedokázal vyzdvihnout jednu.

Jste tím, kým jste vždycky chtěl být?
JB:Nikdy jsem takhle moc do budoucna nepřemýšlel, obzvlášť ne jako dítě.

Na jakou událost nemůžete zapomenout, ale rád byste?
JB:Asi na Velkou cenu Kanady 2012.

Kdybyste musel po zbytek svého života zůstat na jednom místě, kde by to bylo?
JB: Ještě takové neznám. Mám rád hodně míst. Miluju Japonsko, miluju jih Francie, miluju Monako a miluju Havaj. Asi bych si vybral jedno z těchto.

Doporučujeme

Články odjinud