Co ještě potřebujete vědět o Sebastianu Vettelovi

Co ještě potřebujete vědět o Sebastianu Vettelovi

F1sports přináší pilotní díl nového lifestylového občasníku. Bude vás zásobit informacemi o životním stylu formulových celebrit. První část patří Sebastianu Vettelovi.

Sebastian Vettel bude za pár dní slavit měsíc v úřadu mistra světa. Jachtu si ještě nekoupil, ale už trochu zkoumal možnosti pronájmu tryskáče. Během mistrovských oslav totiž uspořil v soukromém letadle Red Bullu spoustu času. „Zatím to tedy není na pořadu dne, ale mohlo by na to dojít. Největší luxus by na tom byl ten ušetřený čas,“ poznamenal Vettel nedávno pro Bild am Sonntag.

Čas je teď pro Vettela vůbec nejcennější komodita. Rodina ani přítelkyně si ho moc neužijí.  

I když Vettelova lepší polovička Hanna Praterová je poměrně zvyklá. Její přítel býval pryč v průměru třetinu roku už před tím, než se stal miláčkem národa. Hanna s ním přitom po závodech zásadně necestuje. Naposledy se v padoku formule 1 objevila před necelými pěti lety, ještě když Vettel testoval pro BMW. U Red Bullu už dvaadvacetiletou blondýnku nezná skoro nikdo. Nepřiletěla ani na letošní finále v Abú Zabí, držela svému příteli palce doma u televize.  Vettel její absenci pokaždé vysvětluje jednoduše: „Vy si do práce manželku taky nevodíte.“

Taťkovy nápady: Karavanem do Monaka

Napůl Němka a napůl Angličanka Hanna tak žije mimo dosah médií, studuje oděvní návrhářství v Bádensku-Württembersku. K Vettelovi do švýcarského kantonu Thurgau to má odsud přibližně dvě stě kilometrů. Jsou spolu šest let od doby, co se dali dohromady na gymnáziu v Heppenheimu.  

Zvláštní je, že přítelkyni na pracovišti novopečený mistr světa nechce, ale rodiče a sourozence tam bere běžně. Nejčastěji je v padoku k vidění jeho otec Norbert (na snímku) a jedenáctiletý bratr Fabian. Ještě má dvě starší sestry - sedmadvacetiletou Stefanii a pětadvacetiletou Melanii. Ty obsluhovaly stopky, když malý Sebastian trénoval v motokáře. Z Vettelovic dětí jako první sedla za volant nejstarší Steffi. Později se se Sebastianem střídala, ale její mladší bratr jí vracel káru čím dál tím míň raději, až nakonec skončila jen u těch stopek.     

Norbert Vettel je původním povoláním tesař. Jeho žena Heike zůstává v domácnosti. Jako celoživotní motoristický fanoušek se Vettel senior kdysi věnoval závodům do vrchu. Teď už ale jezdí nejraději karavanem. Cestoval tak se synem na závody, když byl dítě, a občas tak na závody cestuje i dnes. Třeba do Monaka, které leží od Heppenheimu 900 kilometrů, mu to letos trvalo dva dny.

Fanoušek oskarových filmů

Když ještě míval Sebastian Vettel volný čas, chodíval po výletech, lezl po horách, jezdil na snowboardu, surfoval nebo hrál badminton. Jeho dětským vzorem byl vedle Schumachera a Michaela Jordana taky Michael Jackson. „Chtěl jsem být jako on, když jsem byl malý, a bylo bolestné si připustit, že nemám hlas,“ poznamenává. V dospělosti prý Vettel poslouchá Beatles, sbírá staré desky a občas pláče u filmů. DVD dává přednost před knihami. Jako divák je podle všeho poměrně náročný. Akční trháky ho baví, ale nejraději má Forresta Gumpa nebo Život je krásný.

Na péči o vzhled si na rozdíl od jiných mladých jezdců moc nepotrpí. V koupelně mu stačí deset minut a vlasy si nechá stříhat dvakrát do roka. „Vždycky jdu úplně nakrátko a pak to nechám růst. Nejsem ten typ, co si nechá vlasy stříhat po hotelích, “ říká. O poznání pečlivěji zkoumá svoje fotky v médiích. Ráno po závodě v Abú Zabí ho jeho zkřivený obličej na stupních vítězů ve všech novinách moc nepotěšil.  „Jak můžou otisknout něco takového? Copak ti lidi nemají oči? Jistě, bylo to dojemné, ale vidět sám sebe takhle řvát, to vážně nemusím.“

A nakonec: Sebastian Vettel… se bojí myší. „Neptejte se mě proč. Prostě je nemám rád.“

Doporučujeme

Články odjinud