Co dál se Sebastianem Vettelem?

Po Alonsovi, Räikkönenovi a Massovi má F1 novou hvězdu.

Německo mohlo přijít o Michaela Schumachera, ale jestli nemá důstojnou náhradu v osobě Sebastiena Vettela, tak Amerika nemá naději v Baracku Obamovi.

Je mu teprve 21 let a již vyhrál dva závody Grand Prix. V roce 2004 se stal šampionem formule BMW (s osmnácti vítězstvími v sezoně!), a tak dostal šanci testovat pro Williams, jež v té době ještě poháněly právě motory BMW.

V roce 2007 získal praxi u BMW během pátečních tréninků. V Indianapolis se pak na něj obrátila štěstěna v podobě závanu smrti pro Roberta Kubicu týden před tím v Kanadě. Při svém premiérovém závodě získal bod.

Toho okamžitě využil Red Bull, který jej posadil do Toro Rosso. V Číně si dojel pro čtvrté místo a po tragickém vstupu do sezony 2008 jej čekala triumfální prezentace na Monze, kde získal jak pole position tak vítězství.

V podobném duchu se rozjela letošní sezona. V Melbourne kolize, do Malajsie penalizace a smyk těsně před přerušením závodu a bezkonkurenční výkon v Číně.

Jenomže dnes to není jen o jezdeckých schopnostech. Kimi Räikkönen je taky má, ale neumí k lidem hovořit tak jako Sebastian Vettel.

F1sports měl příležitost s Vettelem několikrát hovořit a v čem se mladý Němec odlišuje, je úroveň inteligence, důvtipu, bezprostřednosti a otevřenosti, kterou je vybaven. Umí si získat prakticky všechny.

V paddocku formule 1 nenajdete nikoho, komu by byl Vettel nesympatický, snad všichni jej mají rádi (nejméně dnes asi Mark Webber!). Když odpovídá na dotazy, není křečovitý a elegantně umí dát najevo, co si myslí, aniž by porušil jakékoli předpisy týmu.

F1sports byl u toho, když se po zisku pole position loni v Itálii dotazoval Vettela, jaké jsou šance na vítězství.

"Zaprvé nevíme, jaké bude počasí, a jestli bude pršet, jak moc? Budoucnost se nedá předpovědět, nikdo tady," řekl v Itáli roku 2008 v odpovědi na náš dotaz Vettel v barvách Toro Rosso. "Naším cílem je odvést co nejlepší práci. Jestli to bude znamenat získat nějaké body, bude to fantasitcké."

Tenkrát jsme věděli, že Vettel měl v kvalifikaci štěstí, naopak Räikkönen, Massa a Hamilton smůlu. Dalo se čekat, že to v závodě nevydrží. Ale vydrželo! A Sebastian Vettel vyhrál. Překvapení to bylo i pro nás....

Když v průběhu loňského roku věděl, že jde k Red Bullu, nebyl úplně šťastný. Red Bull s motory Renault patřil k nejslabším, ale mohl se spolehnout na schopnosti Adriana Neweyho a částečně na velkou změnu pravidel. A vyplatilo se.

Pravda, trochu si proti sobě poštval Marka Webbera, o kterém si věřejnost dnes myslí, že je v rychlosti za Vettelem, ale trápit jej to nemusí. Naopak. Po Velké ceně Číny se tím spíše objeví v hledáčku velkých automobilek, jako je McLaren, Ferrari, BMW, Renault či Toyota. Red Bull bude mít problém udržet jej se stávajícím platem (záleží na rozpočtových limitech).

Vettel není arogantní, nevytváří negativní emoce u některé části fanoušků tak, jak to uměli Schumacher, Montoya či v současné době Räikkönen, Massa či Hamilton nebo Alonso. Je prostě jiný. Je hvězdou budocnosti.

Doporučujeme

Články odjinud