Co bude dál? Ještě zbývá 24 hodin...

"Zahájení prací" není definitivním pojmem.

Po čtyřhodinové debatě nedaleko Oxfordu FOTA v noci na dnešek vydala prohlášení, že nemá jinou možnost, než zahájit práce na novém šampionátu. Termín "zahájit práce na novém šampionátu" ještě může zachovat malinký plamínek naděje, protože takové práce lze kdykoli zastavit.

Ačkoli je situace po dnešním dni hodně vážná, přesto to ještě nemusí znamenat konec celé kauzy. FIA krátce po rozhodnutí FOTA oznámila, že startovní listinu zveřejní až v sobotu. To stále dává nějakých 24 hodin na bláznivou záchrannou operaci v zákulisí.

Pokud FIA dostojí svým slibům, ze startovní listiny vypadnou McLaren, Toyota, BMW, Renault a Brawn. Jejich místa by zaujali nováčci. Na soupisce by ale zůstalo Ferrari, Red Bull a Toro Rosso.

Tyto stáje se totiž smluvně zavázaly k účasti ve formuli 1 až do roku 2012. Ferrari tvrdí, že smlouva pozbyla platnosti, protože FIA nerespektovala v ní zakotvené právo veta. To samo o sobě smlouvu neruší a Ferrari bude muset u soudu prokázat vzniklé škody, pokud FIA smlouvu skutečně porušila. Pokud ale Ferrari v Melbourne 2010 nenastoupí, škody na straně FIA a zejména FOM budou dalekosáhlé a daleko snáze prokazatelné.

Je zřejmé, že smlouvy Ferrari, Red Bullu a Toro Rosso se dostanou do soudní síně bez ohledu na přípravy na nový šampionát. A to se třeba protáhne až do příštího roku, kdy se pojede Mistrovství světa vozů formule 1 s týmy Williams, Force India, Campos, Manor, US F1, Prodrive, NoName, atd. Televizní společnosti budou hodně nespokojené, velká část laické veřejnosti zmatená, příjmy poletí střemhlav dolů, a to je případ pro Bernieho Ecclestona. Ten, stejně jako Max Mosley, dnes přijede na Silverstone. Zdá se, že nás čeká ještě jedna dlouhá noc.

Jo, mimochodem, tento víkend se jede Velká cena Velké Británie...

Doporučujeme

Články odjinud