Citroën: Räikkönen toužil po rallye, jednali jsme dva měsíce

Fin by mohl prožít novou kariéru mimo závodní okruhy.

Když zkrachovala jednání mezi Kimim Räikkönenem a McLarenem, zdálo se, že by Fin mohl zamířit do Mercedesu GP. Šéf Citroënu Racing Olivier Quesnel ale uvedl, že bývalý mistr světa chtěl do rallye a o svém přestupu jednal delší dobu.

"Proč Kimi u nás? Protože hodně chtěl jezdit rallye," řekl Quesnel pro RMC. "Ve formuli 1 se to pro něj zdálo být komplikované. Ale myslím, že hlavně převážila touha jezdit rallye. Ve formuli 1 je pro mě jedním z nejlepších, určitě na úrovni Hamiltona a Vettela."

"Chtěl jezdit rallye a my jsme nejlepší tým v rallye. Takže se obrátil na nás a po několika jednání, hlavně s naším společným sponzorem Red Bullem, jsme našli řešení."

Ačkoliv ještě nedávno Quesnel tvrdil, že s Räikkönenem nemluvil a přestup do rallye označil jen jako možnost, nyní prozradil, že jednání mezi Citroënem a finským pilotem probíhala dva měsíce, tedy od začátku října. Velký zájem měl Red Bull, takže nebylo těžké se dohodnout.

"Sranda je, že se šest měsíců hovořilo o Sébastienu Loebovi ve formuli 1 a v sedmém měsíci přišel mistr světa formule 1 Kimi Räikkönen do rallye," uvedl Quesnel. 

Fin podepsal s Citroënem jednoletou smlouvu, ale Francouzi se nebrání delší spolupráci. Vše bude záležet na tom, jak se bývalý jezdec Ferrari přizpůsobí v rallye, jak se mu bude dařit a zda ho bude nová kariéra bavit.

"Jeho to zajímá a my jsme velmi zvědaví," řekl Quesnel. "V prvním roce po něm nemůžeme chtít nemožné, protože rallye je královna improvizace, což je opak okruhů, kde v každém kole jezdíte stejnou stopu. Ve finské rallye ukázal, že dokáže velmi rychle dosáhnout vysoké úrovně. Pokud se mu bude dařit, v roce 2011 by mohl přestoupit do prvního týmu. Pokud mu to nepůjde, tak se asi vrátí do formule 1, nevím, bude to záležet na něm."

Doporučujeme

Články odjinud