Cílem Force Indie v letošní sezoně je páté místo mezi konstruktéry

Cílem Force Indie v letošní sezoně je páté místo mezi konstruktéry

Indická stáj zaznamenala v minulých sezonách velký výkonnostní postup vpřed. Loni obsadila konečnou šestou příčku v Poháru konstruktérů. Letos míří výš, chce skončit za týmy z první čtyřky.

Při příležitosti odhalení monopostu VJM05 představilo vedení Force Indie své plány na nadcházející ročník. Stáj má za sebou 'fázi přestavby' a nyní ji čeká boj o nejlepší pětku.

"Nemyslím si, že by Vidžaj akceptoval horší než páté místo (v Poháru konstruktérů)," odpověděl zástupce majitele týmu Robert Fernley na dotaz, jaké jsou cíle stáje v letošní sezoně, a dodal: "Svým způsobem jsem byl rád, že jsme (v roce 2011) neskončili pátí, protože poté by to (cílem) bylo čtvrté místo. Bude to těžké. Myslím si, že bitva o páté místo bude stejně napínavá jako bitva vpředu."  

Do letošní sezony vstupují Indové s pozměněným jezdeckým složením. Adriana Sutila nahradil v druhém monopostu Nico Hülkenberg, který naposledy ve formuli 1 závodil v roce 2010, tehdy ještě v barvách Williamsu. Navzdory relativně nízkému věku obou pilotů ale nepředpokládá Fernley, že by to pro Force Indii znamenalo nevýhodu, ba naopak.

"Myslím si, že kromě, nebo možná i včetně, týmů z první čtyřky máme jedno z nejvíce vzrušujících jezdeckých složení, takže se ničeho neobávám," dodává Fernley.

Nico Hülkenberg působil loni v indické stáji jako záložní jezdec. Na trati se ale objevoval v pátečních trénincích a věří, že dokáže být ještě lepší než v předminulé sezoně.

"Rok v ústraní pro mě nebyl jednoduchý, ale měl jsem skvělý rok s Force Indií. Dali mi mnoho šancí dokázat můj talent během pátečních tréninků. Tímto způsobem jsem se udržoval ve střehu a teď jsem zpátky. Pochytil jsem nějaké věci, které by mi měly během závodů pomoci," nechal se slyšet Němec.

Paul di Resta má za sebou nováčkovskou sezonu v královně motorsportu, ve které si nevedl vůbec špatně. O to víc se od něj bude očekávat letos: "Myslím si, že v každém sportu je vždy tlak. Ale ano, teď ho tu bude více, když už nejsem nováčkem."

Skotský jezdec podotýká, že vše se bude odvíjet od toho, jak se stáji Force India podaří vstup do nového ročníku. "Důležitou věcí, které chceme dosáhnout, je silnější start než minulý rok, protože rychlost na konci roku byla neuvěřitelná," uzavírá di Resta.

Doporučujeme

Články odjinud