Christian Horner se vyhýbá kritice trestu pro Mercedes

Christian Horner se vyhýbá kritice trestu pro Mercedes

Šéf Red Bullu Christian Horner je rád, že Mezinárodní tribunál FIA uznal Mercedes vinným. K rozsahu trestu se ale raději vyjadřovat nechtěl.

Red Bull patřil k hlavním iniciátorům protestu proti tajnému testování Mercedesu a Pirelli v Barceloně. Nelíbilo se mu hlavně to, že Mercedes testoval se svými závodními jezdci, a to ještě ve voze pro letošní sezonu. Zájem týmu mistrů světa o danou aféru potvrdil svou přítomností na slyšení Mezinárodního tribunálu FIA i sám šéf stáje Christian Horner. Ten se ve čtvrtek navíc netajil názorem, že finanční pokuta by pro něj rozhodně nebyla trestem dostatečným. V pátek, po vynesení rozsudku, už ale se svými dojmy z trestu tak sdílný nebyl.

"Včera (ve čtvrtek) byla tribunálu férovým způsobem odprezentována všechna fakta a oni se rozhodli," řekl Horner v pátek odpoledne. "Ten protest jsme podali proto, že jsme chtěli objasnit, jestli máme povoleno uprostřed sezony testovat se současným vozem, neboť jsme si do té doby mysleli, že by to bylo porušením pravidel."

Na otázku, zda se tedy po vynesení rozsudku dočkal onoho vytouženého objasnění regulí, odpověděl: "Ano – bylo rozhodnuto, že Mercedes porušil Sportovní pravidla a Mezinárodní sportovní kodex." Mercedes však vyklouzl jen s napomenutím a se zákazem zúčastnit se testu mladých talentů příští měsíc v Silverstonu. K této formě trestu se sice Christian Horner přímo vyjádřit nechtěl, nicméně z jeho slov plyne, že si stejně jako kolegové z Ferrari myslí, že trest není dostatečný, protože test v suché Barceloně se současnými jezdci je o něčem jiném než test s mladými nezkušenými piloty v Silverstonu, kde svou roli může navíc sehrát i počasí.

"Vždycky je výhodnější testovat se závodními jezdci než s testovacími jezdci. My tu ale nejsme od toho, abychom rozhodovali.  Verdikt byl na tribunálu a ten ho také vynesl," dodal očividně nespokojený Horner.

Doporučujeme

Články odjinud