Chcete britského vítěze? Pak si vsaďte na Hamiltona

Chcete britského vítěze? Pak si vsaďte na Hamiltona

Ten má v Silverstonu dobrou šanci přidat druhé vítězství ke svému triumfu ze sezony 2008. Jensonovi Buttonovi se tu naopak nikdy nedařilo.

V domácím závodě nikdy nedojel na stupních vítězů, ovšem je fér připomenout, že loni to vypadalo hodně slibně, ovšem až do doby, co se týmu nepodařilo při zastávkách v boxech správně nasadit nové kolo. Nezapomeňme taktéž na Paula di Restu. S Force Indií to sice na vítězství nebude, ale tato stáj byla silná už ve Valencii. Nebýt výjezdu zpomalovacího vozu uprostřed závodu, mohl di Resta dojet i na lepším než sedmém místě. Od britských diváků si užívá velké přízně, což by ho mělo hnát kupředu.

Vypořádávání se s tlakem

Sám jsem se účastnil pár velkých cen Velké Británie a měl jsem to štěstí dvě vyhrát. Mistři světa Lewis a Jenson budou ve středu pozornosti. Příprava na Silverstone v mém případě probíhala úplně stejně jako u jiných závodů. Ano, sice jsem měl více práce s médii, ale vzhledem k tomu, že jsem dlouho žil mimo Spojené království, jsem byl trochu mimo centrum dění, což mi pomohlo se soustředit a nenechat se unést představou, že se jedná o speciální závod, který prostě musím vyhrát.

Podpora diváků na okruhu vás ale pohltí. Britští fanoušci jsou nesmírně entusiastičtí a také féroví, více než lidé v mnoha jiných zemích... Pamatuji si, jak jsem se cítil hrozně, když se mi tu jednou kvalifikace vůbec nepodařila. To bylo ještě v McLarenu. Ten pocit byl zvláštní, neboť nějaká extrémně dravá touha zvítězit tam nebyla. Možná kdesi v hloubi myšlenek. Tedy chtěl jsem zvítězit, to samozřejmě, ale ne více než na ostatních okruzích. Každé vítězství se přeci počítalo za deset bodů.

Hektické chvíle rozhodující o Lewisově budoucnosti

Pro jezdce je vždy obtížné, když neví, co si pro něho budoucnost připravila. Vzhledem k situaci, v jaké se nyní nachází, má Lewis dvě možnosti - a) chce jet za tým, který mu poskytne největší šanci v dlouhodobém horizontu vyhrávat závody a tituly a b) chce vydělat co nejvíce peněz. Někdy se tyto možnosti nevylučují. Být na jeho místě, zůstal bych v McLarenu. V mnoha ohledech je to skvělý tým a Lewis je ještě dost mladý a může se vyvíjet tak, aby z toho profitoval. 

Jedinou jeho další možností se zdá být Mercedes, a to v případě, že Michael Schumacher po sezoně skončí. Pokud by se tak stalo, stejně si myslím, že Mercedes je zatím stále příliš mladým týmem na to, aby Hamiltonovi poskytl to, co má k dispozici McLaren. V McLarenu jsem strávil devět úspěšných let a několikrát jsem tam prodlužoval smlouvu. Vyjednávání s Ronem Dennisem a Martinem Whitmarshem není nijak neobvyklé, ba naopak, oba jednají velmi přímočaře. Nikdy z toho nechtějí dělat osobní záležitost a prostě vám předloží se svými návrhy a představami a údajem, na kolik si vás cení. A vy prostě podepíšete, nebo ne. Pokud tak neučiníte, je ale dobré mít rozmyšlenou adekvátní náhradu jinde.

Doporučujeme

Články odjinud