Chápu frustraci fanoušků. Za další titul bych dal ruku, říká Alonso

Chápu frustraci fanoušků. Za další titul bych dal ruku, říká Alonso

Fernando Alonso je stejně jako fanoušci Ferrari zklamaný z letošního šampionátu, ale ujišťuje, že po dalším vítězství touží víc než kdy předtím.

"No, byl to zvláštní šampionát," hodnotil španělský pilot Ferrari letošní sezónu v rozhovoru pro Sky Sports. "Na začátku roku jsme začali s dobrým kompletem, dokázali jsme vyhrát dva z prvních pěti závodů a zdálo se, že jsme konkurenceschopní."

"Pak Red Bull dominoval zbytek sezóny a stali se znovu mistry. Takže chápu frustraci fanoušků a je to stejné pro nás, protože chceme vyhrávat, jsme soutěživí lidé a letos jsme nebyli dost dobří."

Aby Ferrari uspělo příští rok, posílilo tým. "Získáváme nová jména mezi technickými zaměstnanci, Jamese Allisona a několik dalších lidí, kteří tým posílí a pomůžou s výkonností. Aerodynamický tunel v Maranellu se tento měsíc znovu otevírá, takže to bude pro tým trochu pohodlnější, aby připravil komplet, který potřebujeme."

Cílem je se přiblížit Red Bullu, který zůstává měřítkem. "Doufáme v to. Díky změnám, které v týmu proběhly, a díky vylepšenému zázemí v Maranellu jsme větší optimisté než v předchozích letech."

Tím ale Alonso neříká, že za období bez titulů můžou u Ferrari jen ostatní. Sám nepodával vždy maximální výkony. "Určitě. V kariéře máte vždy několik propadů, byl tu ten rok u McLarenu, ve kterém jsem nebyl dost dobrý, abych na konci bojoval o šampionát."

"U Ferrari bylo pár závodů, kdy jsem nebyl v dobré fyzické a mentální kondici. Hlavně v první polovině sezóny 2011 jsem měl velké problémy s jednou nohou, pamatuji si, že jsem v závodech hodně trpěl. Takže všichni máme hodně vzestupů a pádů, některé jsou veřejné, jiné jsou důvěrné uvnitř týmu, ale vždy můžete být lepší."

Těšit v dosavadní kariéře Alonsa může, že už stál dvakrát na vrcholu. "Jsem spokojený s výkony a dvěma tituly, které jsem získal, zůstanou tu po celý můj život a jednoho dne budu moci říct dětem, že jsem vyhrál dva tituly ve formuli 1, snad i víc. Byl jsem velmi hrdý dřív, jsem pořád hrdý, ale toužím vyhrát víc."

Za další titul by dal hodně. "Jednu ruku! Opravdu jsem hladový a motivovaný vyhrát další. Třetí titul je poměrně ambiciózní cíl, být na tom stejně jako Senna. Vyhrát šampionát s Ferrari by bylo pro mě něco většího, co se uznání, spokojenosti, mojí hrdosti a hrdosti rodiny týče. Takže to je hlavní cíl pro příští rok."

Doporučujeme

Články odjinud