Chapman by nechtěl, aby byl Lotus jen sponzorem, míní Gascoyne

Chapman by nechtěl, aby byl Lotus jen sponzorem, míní Gascoyne

Lotus by měl být ve formuli 1 jako tým a peníze od sponzorů přijímat, a ne pouze platit za přítomnost svého loga. Takový je názor technického ředitele týmu Lotus Mika Gascoyna.

Lotus Racing je do příští sezóny přihlášen pod názvem Team Lotus. Jméno Lotus ale chce využít také malajsijská automobilka Proton jako sponzor týmu Renault. To podle Mika Gascoyna odporuje odkazu zakladatele Lotusu Colina Chapmana.

"Myslím, že když Colin Chapman přivedl do formule 1 sponzory, domníval se, že bude fungovat jako příjemce peněz, a ne že bude platit," uvedl Gascoyne pro Eastern Daily Press. "Podle mě šlo Colinu Chapmanovi o konstruktérství, o návrh a výrobu závodních vozů. A to také tým Lotus dělal, my to děláme také. Není to o tom stát se sponzorem francouzského výrobce a použít u něj své logo, to dost dobře nechápu."

Jak dopadne spor o jméno Lotus mezi Protonem a současným týmem Lotus Racing, zatím nikdo neví. Majitel týmu Tony Fernandes se rozhodl o jméno bojovat, ale podle Gascoyna se nestane žádná tragédie, pokud prohraje. "Tým jsou lidé, kteří ho vybudovali," řekl. "Pro mě jako šéfkonstruktéra není důležité, jestli budu nosit zelené triko, černé nebo růžové, je mi to jedno. Moje práce se tím nezmění. Název vyřeší Tony a pro nikoho tady se práce nezmění. Nicméně, jsme hrdí na to, co jsme letos dokázali, a chceme v tom pokračovat."

Lotus Racing v každém případě plánuje dlouhodobou účast ve formuli 1. Své sídlo v Hinghamu koupil do osobního vlastnictví a rozšiřuje ho. Modernizuje továrnu, buduje aerodynamický tunel a plánuje navýšit počet zaměstnanců. V příští sezóně bude pokračovat s Heikkim Kovalainenem a Jarnem Trullim.

Doporučujeme

Články odjinud