Chadwick věří, že by se mohla za pět let dostat do formule 1 | Foto: Getty Images / Clive Rose

Foto: Getty Images / Clive Rose

Chadwick věří, že by se mohla za pět let dostat do formule 1

Neexistuje příliš mnoho žen, které by mohly mít v nejbližší době šanci usednout do vozu formule 1. Jamie Chadwick má asi největší. Sama ale ví, že to nebude snadné.

Jamie Chadwick závodila především v různých menších a regionálních formulových sériích. Úspěchů dosahuje také ve W Series. Vyhrála ji v letech 2019 a 2021 (v roce 2020 se kvůli covidu nejezdilo) a letos vyhrála pět ze šesti závodů – v tom zbývajícím byla druhá.

„Vím, že pokud budu mít úspěch ve správném doprovodném seriálu, pak se dostanu do formule 1,“ řekla Chadwick, kterou cituje RacingNews365.com.

„Mým cílem určitě je pokusit se do pěti let prosadit. Je toho hodně, co za tu dobu musím stihnout, ale chci projít správnými doprovodnými sériemi a mít úspěchy v těchto šampionátech, abych se dostala do F1.“

„Musím se opřít o lidi, kteří tomu věří a opravdu to považují za možné, a obklopit se těmito hlasy.“

Stefano Domenicali nedávno uvedl, že pokud nespadne meteorit, žádnou ženu v F1 v nejbližších letech neuvidíme. Za tato slova byl kritizován, ale realita je taková, že do F1 se dostane jen malý zlomek jezdců z F2 nebo F3 a žen bylo v těchto sériích v posledních letech opravdu velmi málo.

Chadwick podobné komentáře prý netrápí. „Opravdu mě to netrápí. Když už nic jiného, tak mě to motivuje.“

Britka zatím neví, kde bude v příštím roce závodit. „Nic není potvrzeno, ale stále zvažuji své možnosti. Rozhovory probíhají jak v Evropě, tak v Americe.“

Poslední ženou, která se zúčastnila závodního víkendu F1, byla Susie Wolffová v letech 2014 a 2015. Zúčastnila se tří prvních volných tréninků a nastoupila do předsezónních testů s týmem Williams.

Doporučujeme

Články odjinud