Čeká Hamiltona dvojitá penalizace?

Čeká Hamiltona dvojitá penalizace?

Hamltona letos čekají penalizace za překročení povoleného počtu pohonných jednotek.

Hamilton využívá páté turbo a pátý MGU-H. Je velmi pravděpodobné, že ho čeká v průběhu sezóny penalizace za nasazení šestých částí.

Již dříve jsme naznačili, že by Hamilton mohl využít toho, co vloni praktikoval například McLaren. Za nasazení první šesté části je penalizace 10 míst. Pokud jezdec nasadí více komponent, penalizace se sčítají, dokud není odsunut na úplný konec startovního roštu. Pak už se penalizace nikam nepřevádějí – v minulosti se převáděly do dalšího závodu nebo do závodu ve formě časového trestu či průjezdu boxy. Nyní už to tomu tak není.

Hamilton by tak mohl v jednom závodě nasadit šesté a sedmé turbo, případně jiné komponenty a měl by zásobu do zbytku sezóny. Pokud ale Mercedes plánuje upgrade, mohl by mít Hamilton problém a nemusel ho na rozdíl od Rosberga dostat.

Zatímco Toto Wolff doufá, že nasazení dalších dvou komponent nebude nutné, Hamilton připouští, že by to mohla být dobrá varianta.

Zatím ale není jasné, kdy Hamilton nové komponenty nasadí – samozřejmě strategicky a plánovaně. Kromě toho se mohou objevit i neplánované problémy.

„Určitě dostanou další motor,“ řekl Hamilton pro Autosport. „Je otázka, kdy se tak stane. Stratégové se podívají na všechny závody a řeknou, že tohle je trať, kde je snazší předjíždět. V konečném důsledku je to mé rozhodnutí, protože já jsem ten, kdo skutečně ví, kde budu moci odvést nejlepší práci z posledního místa.“

Často se mluví o Monze a Spa. „Nemyslím na ně, ale jsou dobré,“ dodává Hamilton.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud