Čeká Arrivabeneho velká túra?

Čeká Arrivabeneho velká túra?

Ferrari v Malajsii splnilo z 50% svůj letošní plán. Kolik závodů může letos Scuderia vyhrát a jaké to bude mít následky pro jejího šéfa?

Maurizio Arrivabene před začátkem sezóny neříkal nic o tom, že by Ferrari mělo letos útočit na titul. Dával si spíše skromnější cíle. „Dvě výhry by byly dobré, tři dokonalé a čtyři, to bych šel pěšky do Sestoly.“

Sestola je obec na jih od Maranella. Čeká tedy letos šéfa Scuderie 70 km dlouhý výlet? Zatím k tomu má Ferrari hodně daleko, Arrivabene by ale nakonec nemusel jít sám.

„O Vánocím jsem řekl, že pokud vyhrajeme v roce 2015 čtyři Grand Prix, půjdu 70 km z Maranella do Sestoly. Pokud jich vyhrajeme pět, souhlasíte s tím, že půjdete se mnou?“ Takovou otázku dostal u večeře novinář Leo Turrini. „Mohl jsem říct ne Mauriziovi Arrivabenemu? Nemohl.“

Určitou dávku optimismu měl v Malajsii i Sebastian Vettel, který dokonce nevyloučil možný útok na titul. „To je důvod, proč jsem podepsal. Je to náš cíl, aby se titul vrátil do Maranella,“ řekl Vettel.

V zákulisí zatím běží vášnivé diskuse, zda za vítězstvím Vettela nebyly především vysoké malajsijské teploty. V Číně má být výrazně chladněji, teploty se budou blížit spíše k tomu, co jsme viděli v předsezónních testech.

Neznamená to, že by Ferrari za chladných podmínek pracovalo špatně nebo nedokázalo zahřát pneumatiky, ale mohlo by přijít o svou výhodu. Mercedes se totiž při vysokých teplotách s pneumatikami trápí.

Pro Ferrari tedy bude Šanghaj „chladnou zkouškou“. Pokud v ní obstojí a bude Mercedesu minimálně vyrovnaným soupeřem, pak by si už Arrivabene mohl vybírat vhodné boty na dlouhý výlet. Ferrari může přidat nějaké to vítězství, ale dokáže letos vyhrát 4x nebo 5x?

Kimi Räikkönen připustil, že okruh a teploty hrály důležitou roli. „Ale to nemění nic na tom, že máme silný balíček,“ řekl Fin pro Autosport.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud