Caterham si může poprvé ve své historii dovolit nové díly na každý závod

Caterham si může poprvé ve své historii dovolit nové díly na každý závod

Situace týmu Caterham se ve srovnání s prvními dvěma roky zlepšila natolik, že může nasazovat úpravy vozu každý závodní víkend. To by mu mělo pomoci přiblížit se bodovaným pozicím.

Caterham má od letošní sezóny KERS, což ho definitivně oddělilo od bývalých rivalů z Marussie a HRT. K tomu zrychlil tempo vývoje. "Loni touto dobou jsme chtěli vozit úpravy vozu na každý závod, ale z finančních a logistických důvodů jsme si to nemohli dovolit," prozradil majitel stáje Tony Fernades. "Letos to dělat můžeme, a to je další znamení, že jdeme správným směrem."

Malajsijci z toho chtějí v Číně vytěžit další posun vpřed. "Před závody v Austrálii a Malajsii jsme měli celkem jasnou představu o tom, jak si stojíme vůči týmům kolem nás," pokračoval Fernandes. "Výkony, které jsme viděli, potvrdily, že potřebujeme dál zmenšovat ztrátu na vozy před námi. Během závodních víkendů potřebujeme zlepšovat kvalifikační rychlost. Zdá se, že také můžeme lépe využívat pneumatiky v průběhu celého závodního víkendu."

"V továrně bylo naším hlavním cílem zlepšit aerodynamickou výkonnost vozu. To nám umožní bojovat o zisk bodu, po kterém toužíme. Na další dva zámořské závody míříme s úpravami, o kterých jsme loni mohli jen snít, a to je povzbuzující znamení, které ukazuje, jak tvrdě celý tým pracuje, aby nám pomohl splnit cíle."

Jaké novinky si Caterham přiveze do Číny, prozradil technický šéf týmu Mike Gascoyne. "Vozy pojedou v konfiguraci s vysokým přítlakem a máme vylepšení karoserie, jejichž cílem je větší přítlak a efektivnější chlazení, které počítá s nižšími teplotami, které panují v Šanghaji. Čína není nijak zvlášť náročná na brzdy, ale pár vylepšení máme i v této oblasti."

Navzdory tomu všemu ale Vitalij Petrov zůstává spíše pesimista, co se prvního výrazného úspěchu týče. "V posledních dvou letech jsem v Šanghaji dojel na bodech, a i když by bylo skvělé to zopakovat v roce 2012 s Caterhamem, mám podezření, že na zisk bodu v Číně je pro nás zatím moc brzy."

Doporučujeme

Články odjinud