Carey potvrdil obrysy nového kalendáře. Sezóna začne v Rakousku. Co bude dál?

Carey potvrdil obrysy nového kalendáře. Sezóna začne v Rakousku. Co bude dál?

Formule 1 už má obrysy nového kalendáře formule 1. Sezóna začne za našimi humny, což ale bohužel pro české i jiné fanoušky nic neznamená, protože závody budou za zavřenými dveřmi.

Austrálie byla zrušena na poslední chvíli. V Monaku a ve Francii se letos určitě nepojede. Sedm dalších závodů bylo zatím odloženo – v Bahrajnu, Vietnamu, Číně, Nizozemsku, Španělsku, Ázerbájdžánu a Kanadě.

Chase Carey dnes potvrdil, že by sezóna mohla začít 5. července v Rakousku. Bude to však za zavřenými dveřmi bez fanoušků. Podle šéfa formule 1 bude červenec, srpen a začátek září patřit evropským závodům. 

Září, říjen a listopad pak bude patřit závodům v Eurasii, Asii a Americe.  

Sezóna má skončit v „Perském zálivu v prosinci s Bahrajnem před tradičním finále v Abú Dhabí.“ Carey stále počítá s 15 až 18 závody.

f5063476-c6e7-419b-af6f-2abf61b13988
Základní plán formule 1 pro nový kalendář F1 2020. Foto: F1

Carey to sice nezmínil, ale předpokládáme, že to neznamená 15 až 18 okruhů. Na některých se totiž patrně pojede více závodů.

„Finální kalendář uveřejníme, jakmile to bude možné,“ dodal Carey.

„Očekáváme, že první závody budou bez fanoušků, ale doufáme, že fanoušci budou součásti našich akcí, jakmile se v harmonogramu posuneme dál,“ řekl Carey.

„Stále musíme vyřešit mnoho otázek, jako jsou postupy pro týmy a naše další partnery, které vstupují a působí v každé zemi. Zdraví a bezpečnost všech zúčastněných bude i nadále prioritou a budeme pokračovat pouze v případě, že budeme přesvědčeni, že máme spolehlivé postupy pro řešení rizik i možných problémů.“

Týmy v současné době prosazují snížení rozpočtového stropu až na 100 milionů dolarů, aby byl sport udržitelnější. Někteří jsou ale proti.

Carey uvedl, že plány vycházející z probíhajících diskusí by mohly pomoci „posílit dlouhodobou budoucnost formule 1“ a „učinit z ní zdravější podnikání pro všechny zúčastněné“.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud