Carey odmítá Hamiltonovy komentáře, v Austrálii podle něj nešlo o peníze

Carey odmítá Hamiltonovy komentáře, v Austrálii podle něj nešlo o peníze

Šéf Liberty Media a formule 1 Chase Carey odmítá komentáře Lewise Hamiltona, podle kterých organizátoři a promotéři GP Austrálie tlačili na uskutečnění závodu pouze z finančních důvodů.

Všechny týmy formule 1 úspěšně dorazily do Melbourne a v průběhu týdne vše nasvědčovalo tomu, že se australská grand prix v Albert Parku uskuteční.

Poté byl ale na koronavirus pozitivně testován jeden ze zaměstnanců týmu McLaren a celá situace se otočila o sto osmdesát stupňů. Většina týmů i pilotů byla proti konání závodu bez McLarenu, který se ihned po odhalení koronaviru uvnitř týmu z GP Austrálie odhlásil.

I přes odpor týmů ke konání závodu ale došlo k oficiálnímu zrušení grand prix až v pátek ráno australského času, tedy v době, kdy již byly tisícovky fanoušků na cestě k okruhu před úvodním volným tréninkem.

Ještě před zrušením závodního víkendu se Lewis Hamilton nechal slyšet, že situace, kdy vedení formule 1 tlačí na konání závodu i přes světovou pandemii viru, je pro něj „šokující“.

Na otázku novinářů v Melbourne, proč podle jeho názoru formule 1 tlačí na konání závodu, Brit odpověděl: „Peníze jsou král“. Jeho vyjádření cituje web crash.net.

Hamiltonova slova o penězích se dostala až k uším Chase Careyho, který ale Britův uštěpačný komentář odmítl. Podle šéfa formule 1 peníze v čekání na rozhodnutí nehrály roli.

„Kdyby byly peníze králem, tak bychom nedošli k tomuto rozhodnutí,“ poukázal Carey na zrušení závodu z bezpečnostních a zdravotních důvodů.

„Už jsem to jednou říkal a stále to opakuji, i když při zpětném pohledu mohou věci působit jinak. Události se vyvíjely a situace se měnila. Když jsme se rozhodli sem přijet a uspořádat celou událost, tak se velké sportovní události konaly ještě všude po světě a situace byla jiná.“

„Situace se měnila den ode dne, někdy i z hodiny na hodinu. My jsme stále zvažovali všechny faktory a chtěli jsme dojít k tomu nejlepšímu rozhodnutí.“

„Snažili jsme se získat co největší souhrn informací pro učinění správného rozhodnutí ve správný čas a já si myslím, že se nám to podařilo,“ věří Carey.

Na dotaz, zda – li byla na stole možnost do Austrálie vůbec necestovat, Chase Carey odpověděl: „Již před tímto týdnem jsme o problému diskutovali, nepřišlo to jako z čistého nebe.“

„Rozhodnutí přiletět sem bylo učiněno na základě toho, co jsme věděli minulý týden, jaká tady panovala situace, jaké události se konaly a kolik bylo infikovaných.“

„I situace v Evropě byla před týdnem mnohem lepší než teď. Byli jsme si vědomi toho, že musíme vše pečlivě zvažovat. Týmy ale začaly cestovat do Austrálie, bylo to správné rozhodnutí, poté se ale situace v mnoha směrech změnila.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud