Capelli o zbarvení Ferrari: méně bílé, více úspěchů

Capelli o zbarvení Ferrari: méně bílé, více úspěchů

V pátek představí Ferrari svůj nový vůz pro letošní rok. Existují velmi silné spekulace, že na voze bude více bílé barvy než v předešlých letech. Ivana Capelliho to překvapilo.

Nejsou to jen spekulace. Ferrari nedávno uveřejnilo video, z něhož je patrné, že bílá přibude i na overalech jezdců.

„Když jsem slyšel, že se bílá vrací, byl jsem zpočátku trochu zmaten,“ řekl Ivan Capelli pro La Repubblica. Capelli jezdil za Ferrari v roce 1992, dnes je komentátorem italské RAI.

„V týmu bylo v určitém okamžiku řečeno, že bílá nepřináší dobré výsledky,“ vysvětluje Capelli. To je trochu zajímavé, protože množství bílé je přirovnáváno monopostu Nikiho Laudy z roku 1975. „Já vím, já vím, ale legenda o bílé se zrodila v posledních letech.“

„V roce 1993 bylo hodně bílé a Ferrari nevyhrálo vůbec nic. Další rok se rozhodlo odstranit bílou barvu z krytu motoru a obnovit tradiční vzhled. Od té doby každou sezónu odstranilo kousek bílé. A bylo to lepší a lepší. F399, které přineslo pohár konstruktérů v roce 1999, bylo celé červené! Bílá barva byla jen u nápisu Marlboro.“

Podle Capelliho se pak začala bílá barva vracet až v době, kdy to týmu přišel Alonso.

Capelli sice není pověrčivý, podle něj ale existuje vztah mezi úspěchem, zbarvením a tím, jak se vůz vryje do paměti fanoušků. Jako příklad uvádí slavný Lotus s John Player Special a pro Ferrari právě typickou rudou. „Krása a vítězství jsou klíčem formule 1,“ dodává Capelli. 

Foto: Getty Images / Pascal Rondeau

Doporučujeme

Články odjinud