Cadillac se chystá do Le Mans! Nový prototyp nasadí i do WEC | Foto: Cadillac

Foto: Cadillac

Cadillac se chystá do Le Mans! Nový prototyp nasadí i do WEC

Bylo to nejhůře udržované tajemství amerického motorsportu. Cadillac potvrdil, že bude v IMSA pokračovat i po přechodu na prototypy LMDh. Zámořská značka však nasadí nový vůz i do Le Mans a WEC.

Je to pátá značka, která potvrdila stavbu prototypu LMDh. Nová pravidla nahradí v USA současné prototypy DPi v roce 2023. Cadillac, BMW, Audi, Porsche a Acura však dostanou možnost nasadit své nové vozy i do vytrvalostního mistrovství světa FIA WEC a tím páde i do čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans.

I Cadillac této možnosti využije a k vidění tak budou souboje amerického prototypu LMDh proti hypervozům ve WEC.

Zámořská automobilka se v Le Mans v roce 2023 objeví poprvé od sezony 2002, kdy byl završen její tehdejší tovární program s prototypem LMP 2 Northstar LMP 02. Pro nový vůz bude v GM vyvinuta hybridní pohonná jednotka.

„Jsme nadšení z toho, že od roku 2023 budeme soutěžit na nejvyšší úrovni světového motorsportu s vozem třídy LMDh,“ uvedl viceprezident značky Rory Harvey.

„Stejně jako celý motorsport prochází i Cadillac transformací směrem k alternativním pohonům budoucnosti. Hybridní podstata pravidel LMDh nám pomůže přemostit se k plně elektrické budoucnosti.“

O tovární program vozů Cadillac LMDh se budou starat dva týmy, které již v současnosti v zámořském seriálu IMSA WeatherTech SportsCar Championship závodí s nynějšími prototypy Cadillac DPi. Konkrétně se jedná o Action Express Racing a Chip Ganassi Racing.

Cadillac opět využije šasi od italské společnosti Dallara, která poskytla základ i současným vozům DPi. Ty úspěšně závodí od roku 2017, kdy při svém debutu obsadily první dvě místa v tradičním lednovém podniku Rolex 24 at Daytona.

Doporučujeme

Články odjinud