Cadillac #10 na pole position, Alonsův čas stačil na třinácté místo

Cadillac #10 na pole position, Alonsův čas stačil na třinácté místo

Včerejší kvalifikace na víkendovou čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně nabídla těsný souboj o pole position.

Včera od 21:45 středoevropské času se týmy kategorií GTD, GTLM a P zúčastnily kvalifikace na víkendový 56. ročník závodu Rolex 24 at Daytona, který odstartuje sezónu zámořského šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championschip.

V hlavní kategorii určené pro prototypy LMP 2 a DPi byl k vidění napínavý souboj mezi pilotem týmu Peneske Heliem Castronevesem s novou Acurou DPi a Rengerem van der Zandem s Cadillacem týmu Wayne Taylor Racing.

Až do vypršení časového úseku určeného pro kvalifikaci držel průběžnou pole position Castroneves, a to díky času 1:36.090.

Nový prototyp Acura stáje Penske však nakonec ve svém první závodě z prvního místa neodstartuje. Renger van der Zande totiž zvládl fantasticky své závěrečné měřené kolo a dostal na pole position Cadillac DPi-V.R #10 díky času 1:36.083.

Castroneves tak prohrál s van der Zandem o pouhých sedm tisícin sekundy a na boxové uličce neskrýval zklamání.

S Ligierem #23 týmu United Autosports absolvoval kvalifikaci dvojnásobný mistr světa F1 Fernando Alonso. Jeho nejlepší čas 1:37.008 zajistil vozu #23 třinácté místo na startovním roštu.

„Vzhledem k tomu, že nás čeká čtyřiadvacetihodinový závod, tak to byla pravděpodobně nejméně důležitá kvalifikace v mém životě,“ řekl po kvalifikaci Alonso pro f1i.com.

„Normálně mám 60 až 70 kol závodu na to, abych napravil výsledek z kvalifikace. Nyní na to máme 24 hodin. Doufejme, že kvalifikace nebyla klíčovém bodem závodního víkendu.“

„Je dobré, že jsme nejlepším Ligierem ve startovním poli. Navíc máme skvělé jezdce i ve druhém voze. Třeba Bruno Senna, který je šampionem třídy LMP 2 z WEC. Cítíme se konkurenceschopní a dnes jsme dosáhli maxima.“

Oreca 07 Gibson #37 týmu Jackie Chan DCR JOTA, v jejíž posádce je i pilot Williamsu Lance Stroll, zítra odstartuje z místa šestého. O nejlepší čas tohoto vozu 1:36.492 se postaral Robin Frijns.

Kvalifikaci ve třídě GTLM vyhrál otec Kevina Magnussena Jan. Dlouholetý dánský tovární pilot Chevroletu zajel s vozem Corvette C7.R nejlepší čas 1:42.779.

Ve třídě GTD odstartuje z pole position Ferrari 488 GT3 #51 týmu Spirit of Race. Kvalifikaci s tímto vozem vyhrál Brazilec Serra, a to díky času 1:46.049.

Čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně odstartuje v sobotu 27. ledna ve 20:40 středoevropského času.

Kvalifikaci i závod můžete sledova živě na stránkách imsa.com nebo prostřednictvím oficiální mobilní aplikace IMSA.

Začátek a konec závodu vysílá živě také Eurosport 1. V sobotu od 20:20 (1 hodinu a 10 minut) a konec v neděli od 18:45 (2 hodiny a 10 minut)

Foto: United Autosports

Doporučujeme

Články odjinud