Byla to nejlepší sezona mé kariéry, říká i po porážce Alonso

Byla to nejlepší sezona mé kariéry, říká i po porážce Alonso

Hvězda týmu Ferrari si velmi cení podpory, jaké se mu dostávalo ze strany fanoušků, jezdců i odborné veřejnosti a považuje za zázrak, že byl do posledního závodu v boji o titul.

V průběhu závodu přišlo několik momentů, ve kterých byl Fernando Alonso provizorním mistrem světa. Bohužel pro něho a tým Ferrari ovšem pro triumf bylo potřeba mít o trochu větší štěstí - Vettel se po pádu na chvost pole v prvním kole vyšplhal až na konečnou šestou pozici - v takové situaci potřeboval Alonso vyhrát, což bylo nad síly Ferrari. 

"Šampionát jsme neprohráli v Brazílii, ale v průběhu celé sezony. Situaci nám komplikovaly situace typu té, kdy mi Romain Grosjean prolétl kolem hlavy, nebo kdy byl Seb Vettel po kvalifikaci v Japonsku pouze napomenut. Jsou to okamžiky, které vám poté, co jste přišli o titul o tři body, vrtají hlavou. Takový je ale tento sport. Přestože jsem ale skončil až druhý, ještě nikdy mě nerespektovalo tolik lidí. 

Je to poprvé, co o nás jezdci, bývalí jezdci, týmy i fanoušci tvrdí, že jsme se postarali o vůbec nejlepší šampionát. V roce 2013 budeme stejně silní, jen těžko bychom mohli být silnější. Na konci roku 2012 mám výborný pocit. Je to zdaleka nejlepší sezona mé kariéry. 

Jako obvykle jsme se soustředili na to, abychom odvedli co nejlepší výkon. Startovali jsme sedmí a dojeli na stupních vítězů, což odpovídá trendu celé sezony. Očividné bylo, že jsme neměli úplně nejrychlejší auto. Je proto zázrak, že jsme i tady mohli bojovat o titul. A zázrak to byl až do posledního kola, jelikož perfektní práce týmu nás dostala do takto vysoké pozice. Přestože jsme prohráli, měli bychom být hrdí.

Jsme druzí v mistrovství světa, čímž se nemůže pochlubit každý. Když po tolik měsíců bojujete celým svým srdcem a ze všech sil, a to bez chyby, máte důvod k tomu, abyste byli na svou práci hrdí," řekl Alonso.

Alonso může být vděčen také svému kolegovi Felipemu Massovi, který mu nejen v dnešním závodě pomáhal až do roztrhání těla. Za stále se zlepšující výkony v posledních závodech sezony se Massa před domácími fanoušky odměnil pěkným třetím místem. Naposledy na stupních vítězů v domácím závodě stanul před čtyřmi lety. Tehdy vyhrál, ale ani to mu nestačilo k zisku vytouženého titulu (radoval se Lewis Hamilton):

"Vlastně nevím, co by se teď hodilo říci. Neumím popsat mé pocity, závod byl plný emocí a řekl bych, že byl naprosto fantastický. Druhá polovina sezony se nesla hlavně ve znamení příprav na příští rok. První polovina byla tragická, ale v té druhé už to bylo něco jiného, odváděl jsem práci, na kterou jsem zvyklý a podával jsem výkony, na který jsem zvyklý. 

Od doby, kdy jsem tu napoledy prošel brankou před stupni vítězů, se toho odehrálo hrozně moc. Nebylo to světlé období mé kariéry, ale myslím, že jsem se toho hodně naučil. Byla to zkušenost, kterých člověk v životě mnoho nezíská. 

Nejdůležitější je rozumět sám sobě a umět se vrátit na správnou cestu. Pořád jsem věřil, že se mi to podaří. Cítím se skvěle, po celý víkend jsem tu byl rychlý, a to i přes problémy, které mě v závodě postihly. Jsem rád, že mohu říci, že jsem na svůj výkon hrdý," řekl Massa.

Doporučujeme

Články odjinud