Byla to moje nejhorší sezóna ve F1, hodnotí letošní rok Bottas

Byla to moje nejhorší sezóna ve F1, hodnotí letošní rok Bottas

Sezóna 2018 byla pro Valtteriho Bottase podle jeho slov nejhorší v jeho dosavadní kariéře ve formuli 1. Byla podle něj ještě horší než první sezóna v roce 2013, kdy za Williams dojel jen jednou na bodech.

Ačkoliv začátek letošní sezóny se Bottasovi povedl a v Bahrajnu, Číně a Baku bojoval o vítězství, během celého roku se mu nepodařilo nakonec ani jednou vyhrát. Velkou šanci triumfovat měl také v Rusku, ovšem tam přepustil první místo v rámci týmové režie Lewisi Hamiltonovi.

„Ano, myslím, že byla,“ odpověděl Bottas na dotaz, zda to byla nejhorší sezóna ve F1.

„Samozřejmě první rok byl těžký, ale to nemůžete srovnávat. Ve Williamsu jsme v roce 2013 bojovali na chvostu pole a cítil jsem, že jsem ve svém prvním roce dosáhl svých cílů. V dalších sezónách jsem jezdil lépe a lépe, a pak tato,“ shrnuje.

„Loňský rok byl oproti tomuto celkem jiný. Byl to můj první rok s týmem, můj první rok proti Lewisovi. Vzpomínám si, že vloni touto dobou jsem byl ze sezóny celkově zklamaný, nedosáhl jsem svých cílů. Ale teď, když se ohlédnu, tak jsem v ní alespoň vyhrál pár závodů. Takže v tuto chvíli jsem samozřejmě ještě více zklamaný. Myslím, že je to zatím nejhorší sezóna.“

Fin nicméně věří, že i přesto se mu podaří vzít si z letošní sezóny pozitiva.

„Určitě jsem mohl mít úplně jinou sezónu a samozřejmě je to zklamání, když se ohlédnu a vidím, jak to všechno dopadlo. Když jste zklamaní, že to nedopadlo tak, jak by mohlo, může být velmi těžké vzít si z toho pozitiva,“ říká.

„Ale vím, že jakmile pojedu na dovolenou, začnu ta pozitiva vidět a je to přesně to, že tam byla řada závodů, kde mohla být moje výkonnost z pohledu získaných bodů mnohem lepší. Moje výkonnost v kvalifikacích a závodech je v porovnání s Lewisem lepší, než tomu bylo vloni, takže jsem udělal nějaký krok vpřed. Je to pozitivní, ale počkáme pár týdnů, abychom se na ta pozitiva a negativa podívali pořádně a viděli, co mohu příští rok udělat lépe,“ dodal.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud