Byl to jeden z nejlepších závodů Red Bullu, hodnotí Belgii Webber

Byl to jeden z nejlepších závodů Red Bullu, hodnotí Belgii Webber

Tým Red Bull Racing se ve Spa potýkal s mnoha problémy, proto ho dvojité vítězství překvapilo. Tolik, že ho Mark Webber označil za jeden z nejlepších závodů týmu.

Potíže Red Bullu začaly už v sobotu večer, když tým zjistil, že má na svých předních pneumatikách hodně puchýřů v oblasti spojení běhounu s ramenem, což bylo nebezpečné pro celistvost konstrukce.

"Problémem bylo, že nám nikdo nedokázal říct, jak dlouho ty pneumatiky vydrží, nebo co máme udělat, abychom ty potíže zmírnili," vysvětloval Webber pro BBC. "Je obecně známo, že jsme na předních kolech nastavili odklon na horní hranici doporučení Pirelli, ale vím, že jsme nebyli jediný tým, který to tak udělal. Nicméně i když jsme ten odklon mohli zmenšit, nebylo jisté, jestli by se to vyřešilo."

Red Bull se rozhodl nepřezout a neměnit nastavení, aby nepřišel o startovní pozice z kvalifikace. Oba jezdce vyslal do závodu na pneumatikách s puchýři, ale velmi brzy je povolal na první zastávky v boxech.

"Kvůli problémům s pneumatikami jsme šli do závodu s tím, že se budeme snažit omezit škody, spíše než abychom mysleli na vítězství. Ale jako tým jsme udělali správná rozhodnutí a nakonec jsme získali ten nejlepší výsledek. Velmi nás to překvapilo," prozradil Webber.

Pro Webbera osobně přinesl závod ve Spa ještě několik dalších problémů. Při startu zasáhl v jeho voze systém proti zhasnutí motoru, takže se Australan výrazně propadl. Další potíže nastaly s vysílačkou, když vyjel na trať safety car po nehodě Lewise Hamiltona.

"Bylo to neuvěřitelně frustrující, skoro jsem zaparkoval v šikaně Bus Stop a ptal se (týmu): ´Co chcete dělat? Co chcete dělat?´ A bylo jen ticho," popisoval. "Když jsem pak jel po cílové rovince, vysílačka znovu naskočila a slyšel jsem, jak procházejí proceduru zastávky v boxech, jako kdybych jel do boxů. Řekl jsem: ´Chlapi, jsem na špatné straně boxové zdi!´"

Webber se ale nakonec probojoval na druhé místo, když jako posledního předjel Fernanda Alonsa v Eau Rouge. "Projít si tímhle vším a získat dvojité vítězství, to musel být jeden z nejlepších závodů našeho týmu," dodal ke Spa.

Australský závodník také ohlásil v den svých narozenin v Belgii prodloužení smlouvy s Red Bullem na rok 2012, i když k podpisu došlo už v Maďarsku před letní přestávkou.

"Pořád jezdím dobře," vysvětloval důvody svého rozhodnutí. "Vstup do sezóny jsem měl trochu pomalý, protože mi chvíli trvalo, než jsem zvládl nové pneumatiky. Těším se, že se Sebovi a všem ostatním znovu postavím příští rok. Ale letošní rok ještě neskončil. Stále zbývá sedm závodů, počínaje Monzou příští víkend, a stát se může cokoliv," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud