Buttonovi taktika s pneumatikami nevyšla, Hamiltona zradila převodovka

Buttonovi taktika s pneumatikami nevyšla, Hamiltona zradila převodovka

Jenson Button se pokusil o jinou taktiku než jeho soupeři, ale dlouhá jízda na tvrdších gumách nesplnila očekávání. Lewis Hamilton přišel o třetí rychlostní stupeň, závod ale tentokrát dokončil.

McLaren se musel ve Velké ceně Japonska v Suzuce sklonit nejen před rychlostí red bullů, ale také před Fernandem Alonsem. Jenson Button odstartoval do závodu na tvrdší sadě pneumatik. Do cíle dojel čtvrtý. Tuto příčku mu kvůli problémům s převodovkou uvolnil Lewis Hamilton, který skončil bez třetího rychlostního stupně pátý.

Buttonovi jeho taktika s výběrem pneumatik výhodu v závodě nepřinesla. Oproti startovní pozici si sice v cíli polepšil o dvě místa, ale Robert Kubica odstoupil a Lewis Hamilton měl technické problémy. "Myslel jsem, že ostatní se budou na začátku trápit na měkčích pneumatikách, ale netrápili. Nestačil jsem na Fernanda," přiznal Angličan. "Zůstat na trati, když ostatní jeli do boxů, pravděpodobně nebylo správné. V závěru to na měkčích pneumatikách bylo skvělé. Měli jsme dostatek přilnavosti a byl jsem vylmi rychlý."

Button zůstal s tvrdšími pneumatikami na trati téměř čtyřicet kol. "Na tak starých gumách to byl obtížný závod. Nemyslím, že bychom dopadli lépe, ale myslím, že je to pro nás užitečná informace do budoucna," dodal obhájce titulu.

Hamilton sice po delší době dokončil závod, ale neobešlo se to bez komplikací. Během závodu mu přestal fungovatl třetí rychlostní stupeň. Přitom převodovku měnil ještě před kvalifikací a musel díky posunu o pět míst dozadu startovat až z osmé pozice. "Musíte být optimistický, ale upřímně řečeno, nemyslel jsem si, že to dopadne dobře. Auto dělalo velký hluk, snažil jsem se řadit co nejméně," vzpomínal Angličan na svou jízdu s porouchaným vozem. Používal jen rychlostní stupně od čtyřky výše. "Měl jsem dobrý náskok na jezdce za sebou. Jsem ale zklamán kvůli sobě i týmu. Děláme všechno, abychom získali co nejvíc bodů, a pak se stane tohle."

Závod Hamiltonovi příliš nepomohl ani s ohledem na jeho šance na titul mistra světa. "Ti chlapi přede mnou konzistentně sbírají body. Nepamatuji, kdy naposledy nedokončili závod. Bude to velmi velmi těžké, ale nadále budeme tlačit," slíbil mistr světa z roku 2008.

Doporučujeme

Články odjinud