Buttona těší zvýšení náskoku

Barrichellovi závod pokazila druhá zastávka v boxech.

Tým Brawn si v závodě po zpackané kvalifikaci poněkud napravil reputaci. Jenson Button dojel na pátém místě, Rubens Barrichello hned za ním. Dohromady tak tým z Brackley opět získal více bodů než Red Bull.

Obzvlášť spokojený musí být Jenson Button. Ten sice vystartoval z jedenácté pozice, v závodě se ale posunul o šest míst a svůj náskok v čele šampionátu zvýšil na patnáct bodů. Do konce sezony přitom zbývají tři závody. To představuje pozici více než komfortní, zvlášť pokud vezmeme v úvahu, že výkony jezdců Brawnu jsou velice těsné.

"Byl to pro nás dobrý den. Dojel jsem pátý, což představuje čtyři body. Na Rubense jsem tak jeden získal a na Sebastiana jeden ztratil. Velice dobrý závod. Do Japonska jedu pozitivně naladěn.

Kéž bych kola, díky kterým jsem se dostal před Rubense, zajel už v kvalifikaci. Závod by mi to usnadnilo. Po docela velký počet kol jsem byl zaseklý za Heikkim Kovalainenem. Po zastávkách v boxech jsem se dostal před něho.

Viděl jsem, jak mi Rubens ujíždí, protože měl o čtyři nebo pět kol méně paliva. S tím jsem nemohl nic dělat. Když jedete blízko za jiným vozem, ztrácíte pak snadno přítlak. První safety car se mi vůbec nehodil, měl jsem na trati zůstat o tři kola déle a mohl jsem se dostat i před Marka a Rubense. S dnešním výsledkem jsem ale spokojený," řekl Jenson Button.

Rubens Barrichello sice startoval z devátého místa, to mu ale k poražení týmového kolegy nestačilo. Spekulace možná vyvolá strategický krok Brawnu při Rubinhově druhé zastávce v boxech, který v konečném důsledku nahrál Jensonu Buttonovi.

"Byl to víkend, kdy se toho přihodilo opravdu dost. Závod nepatřil k jednoduchým. Skvěle mi vyšel start, posunul jsem se o dvě pozice. Vypadalo to dobře. Škoda, že mi výjezd safety caru moc nepomohl. I tak jsem byl ale v dobré pozici. Bohužel mě při druhé zastávce v boxech potkal problém, když nešel zařadit neutrál. Zhasl mi motor, což mě stálo drahocenný čas a Jensonovi to umožnilo se přede mě dostat. V posledních kolech závodu jsem pak měl potíže s brzdami, takže jsem nemohl jet naplno.

Mohl to být lepší víkend, ale na Jensona jsem i přes všechny problémy ztratil pouze bod. Zůstávám proto pozitivně naladěný," řekl brazilský veterán.

Aby Brawn GP získal Pohár konstruktérů, stačí mu k jistotě v posledních třech závodech získat dvanáct bodů.

 

 

Doporučujeme

Články odjinud