Button: Zimní testy budou hodně legrační, nic nebude fungovat

Button: Zimní testy budou hodně legrační, nic nebude fungovat

Jenson Button očekává, že až nové vozy formule 1 poprvé vyjedou v testech v Jerezu, nastane menší chaos a nic nebude fungovat tak, jak má.

Týmy postaví pro příští rok zcela nové vozy s novými motory a k nim dostanou nové pneumatiky. To je podle Buttona velmi náročná kombinace.

"Nikdo nebude do prvního závodu vědět, jak výkonné vozy jsou. Bude to těžké, protože motor má mnohem větší točivý moment a budeme mít mnohem menší přítlak, takže bude náročně to zvládnout," řekl.

To se projeví hlavně v začátcích. "Zimní testy v Jerezu budou hodně legrační. Bude zima, pneumatiky nebudou fungovat, fungovat nebudou asi ani auta. Až se vám podaří odjet kolo, bude to divné, protože budete jezdit na vyšší rychlostní stupně, osmičku budete řadit dřív než dnes sedmičku. Nedává to smysl."

Jezdci budou v nových vozech velmi důležití, protože budou muset přizpůsobit své jezdecké návyky novým požadavkům.

"Bude se řídit hodně jinak, svým způsobem budete muset zapomenout na hodně věcí, které jste se za ty roky naučili. Mluvím o ovladatelnosti závodního auta, o výkonu motoru a přidávání plynu. Je to hodně, hodně jiné."

"Jezdil jsem v simulátoru, takže to vím, a vím, proč nechtěli, abych jezdil v simulátoru! Ale je to zajímavé, všichni se budeme muset hodně učit, dokonce i zkušení jezdci."

"Je to vzrušující, opravdu ano, i když je to teď špatné, ale do prvního závodu to vyřešíme."

Přesto, že pro všechny jezdce budou vozy a technologie nové, budou zkušení ve výhodě.

"Mohlo by mi sedět, jak bude třeba zacházet s plynem a volantem. Ale také se dá říct, že pro lidi, co tak dlouho závodili ve formuli 1, bude těžké zkusit něco jiného," uvažoval Button.

"Pozitivní je, že máme všechny ty zkušenosti a víme, co můžeme změnit u mapování plynu, točivého momentu, s čím vším si můžeme hrát, a to mladí kluci možná nebudou chápat. Ale vím, že se všichni budou muset hodně učit."

Doporučujeme

Články odjinud