Button: Selhali jsme jako tým, vinit jednotlivce nemá smysl

Button: Selhali jsme jako tým, vinit jednotlivce nemá smysl

Podle Jensona Buttona je na vině letošního selhání McLarenu celý tým, nikoliv jednotlivec. Stáj by tak měla přijmout jasná opatření, ne hledat viníka.

Příští víkend se McLaren chystá na svůj domácí závod do Silverstonu a ví přitom, že v podstatě nemá žádnou šanci na vítězství. Od začátku letošní sezony se tým z Wokingu trápí a nezdá se, že by mu čas uplynulý od úvodního podniku sezony nějak výrazně pomohl. Zatímco jedni lamentují nad současnou formou, druzí se snaží najít viníka. Jenson Button už je ale celým tímto procesem unaven, a tak říká, že vinu nelze svádět na jednotlivce, nýbrž na tým jako celek. McLaren by podle něj měl své úsilí vynaložit raději na napravování chyb, než na pranýřování konkrétních zaměstnanců.

"Myslím, že přijít a říct ´Jo, to je chyba tohohle chlápka, vyhoďme ho.´, je špatným přístupem jak pro jezdce, tak pro management," řekl Button v rozhovoru pro The Guardian. "Tímhle lidi akorát vystrašíte a nejspíš se tak uberete špatným směrem. Není to problém jednotlivce. Nikdo z týmu si nezaslouží být vyhozen proto, co se letos stalo. Myslím, že jsme udělali chybu jako tým, což není dobré. Samozřejmě, že není. Jakmile se ale z této chyby poučíme a udělá nás to lepší stájí, uvidíte příští sezonu mnohem silnější McLaren.

Ano, letošek je zklamáním. Nevypadá to dobře z vnějšku a je to těžké i zevnitř. Nejsem ale jediným, kdo to cítí. Cítí to také několik stovek lidí v továrně. Nevidí teď slávu, kterou přináší nejvyšší stupeň podia. Cítí pouze bolest, když se nám nedaří." Britský jezdec tak věří, že křičet v této situaci na lidi opravdu nemá žádný smysl. Nadřízenému to sice možná uleví, nicméně sklíčeným podřízeným to tedy rozhodně nepřidá.

Ukazováním prstíkem na viníka Button narážel především na obviňování šéfa týmu Martina Whitmarshe: "Je velmi jednoduché ukázat si prstem na osobu, která tým vede. Ať už dobře, nebo špatně. Podle mě má ale (Whitmarsh) v týmu hodně respektu, a to jak od lidí pracujících společně s ním, tak i od lidí pracujících pod ním nebo od lidí pracujících ve workshopech. Myslím, že mají rádi jeho přístup.

Domnívám se, že mají rádi způsob, jakým s nimi jedná. Je nedílnou součástí týmu. Momentálně je to pro něj neskutečně těžké, ano, opravdu je. Myslím, že se drží dobře a podporuje zaměstnance v sebejistotě. Je ale i lidskou bytostí, to je také důležité. On přijde do továrny a řekne ´Zpackali jsme to.´. Nepřijde, aby na někoho ukázal prstem. On převezme odpovědnost. To mám na Martinovi opravdu rád a podle mě je skutečně dobrým vůdcem." 

Doporučujeme

Články odjinud