Button: Moje nejlepší vítězství

Jenson Button se dnes v Číně vyhoupl do čela průběžného pořadí šampionátu jezdců. Zúročil své zkušenosti a společně s týmem udělal správná rozhodnutí ve správných chvílích.

„Je to moje nejlepší vítězství. Každé další je vždycky nejlepší, ale tohoto jsem dosáhl v hrozně těžkých podmínkách,“ radoval se. „Nebylo to jenom počasím, byli jsme silní. Na konci závodu jsme byli o dvě vteřiny na kolo rychlejší než ostatní.“

Po startu z pátého místa bylo pro Buttona zásadní, že se nejel záhy přezout jako ostatní. Zůstal na suché směsi pneumatik a posunul se na druhé místo za Nika Rosberga. „Zůstat na suchých bylo správné rozhodnutí. Nikdo by si to nepomyslel, ale jelo se na nich dobře. Člověk si jen musel dávat větší pozor,“ poznamenal úřadující mistr světa.

Rosberg v 19. kole neubrzdil jednu ze zatáček a přišel o svůj náskok. Pro Buttona už pak bylo jednoduché ho předjet. Brit poprvé přezouval až před druhým výjezdem safety caru. Ten se objevil na trati ve 22. kole kvůli úlomkům z vozu Jaimeho Alguersuariho. Podruhé byl Button v boxech v kole osmatřicátém. Tehdy se za ním Rosberg propadl ještě o jedno místo, a tak se za Buttona dostal týmový kolega Lewis Hamilton.

Ten v Číně udělal dojem především svými čtyřmi zastávkami v boxech. Při jedné z nich se do pitlane řítil bok po boku se Sebastianem Vettelem. Když pak odjížděl od svých mechaniků, sešli se vedle sebe znovu, Hamiltonovi ujela záď a Němcův red bull málem naboural. Vettel mu ovšem nezůstal nic dlužen a přitlačil ho k čáře. Za své chování dostali po závodě oba varování od komisařů.

„Myslím, že tým mě pustil správně. Jakmile jsem vyjel, všiml jsem si, že tam Sebastian je. Vytlačil mě trochu doprava, ale jinak to bylo fér,“ popsal Hamilton.

Hamilton na rozdíl od Buttona vsadil na přechodné pneumatiky hned krátce po startu závodu. Bylo ale příliš brzy a po pár kolech se zase vracel pro suché. Propadl se a přidělal si práci. „Bylo to těžké rozhodování. Na začátku nebylo snadné posoudit to počasí,“ vysvětlil Hamilton.

Doporučujeme

Články odjinud