Button: Mít lepší auto, startujeme na měkké směsi

Button: Mít lepší auto, startujeme na měkké směsi

Jenson Button odstartuje do Velké ceny Číny 2013 z osmé pozice, a to na tvrdší směsi pneumatik, jeho týmový kolega Sergio Pérez dnes nestačil ani na postup do Q3, do závodu tak odstartuje dvanáctý.

Jenson Button v kvalifikaci na Velkou cenu Číny zvolil jinou strategii než jezdci na čele roštu. Odstartuje kvůli ní zítra sice až z osmé pozice, jenomže na rozdíl od soupeřů vpředu na střední směsi pneumatik. Brit věří, že ze správně zvolené strategie v zítřejším závodě vytěží maximum. Pokud se vůbec ukáže tato strategie správnou, budou pilotovi McLarenu situaci komplikovat Sebastian Vettel a Nico Hülkenberg startující hned za ním, kteří ve třetí části kvalifikace nezajeli ani jedno měřené kolo a pravděpodobně nasadí stejnou směs jako Button.

"Bylo to správné rozhodnutí," nechal se slyšet Brit. "To, že jsme byli ve druhé části kvalifikace sedmí, pro nás bylo velkým překvapením. My opravdu nemáme rychlost vozů před námi, domnívám se však, že jsme z toho kola dostali maximum.

Věděli jsme, že už nebudeme mít další šanci na zlepšení, takže jsme zvolili tvrdší (střední, pozn. redakce.) směs. Odjel jsem opravdu pomalé kolo a dával jsem při něm pozor na pneumatiky. To nás dostalo do dobré pozice pro zítřejší závod. Doufejme, že zítra odstartujeme čistě a že v určité fázi před sebou budeme mít volný prostor."

Button také vysvětluje, proč zvolil právě takovou strategii, jakou zvolil: "Zítra bude chladněji, takže nejspíš uvidíme drolení pneumatik, jaké jsme viděli v trénincích při velkém množství paliva ve voze. S tím budou bojovat už od začátku závodu. To pro nás vypadá dobře a mělo by to být zajímavé i pro fanoušky."

Že by ovšem Button mohl ovládnout zítřejší závod, o tom pochybuje: "Vyhrát závod pro nás bude hodně těžké. Kdybychom si mysleli, že dokážeme být natolik rychlí, abychom bojovali vpředu, asi bychom nasadili měkkou směs. Mám za sebou navíc velmi rychlý vůz, který startuje na novějších pneumatikách. Myslím, že právě on je tím, kdo bude na čele bojovat o vítězství."

Sergio Pérez je sice po svém dnešním výkonu viditelně zklamaný, optimismus však neztrácí ani v nejmenším. "Zatím to byl docela obtížný víkend," říká. "Opravdu jsem měl být ve třetí části kvalifikace, nedokázal jsem ale v její druhé části najít tolik času jako ostatní. To bylo frustrující. Zahřívací kolo před mým nejrychlejším kolem nebylo zrovna ideální a já jsem pak během toho kola nějak nedokázal dávat na všechno pozor.

Pořád ale platí, že chování pneumatik bude zítra pro všechny složité a nepředvídatelné. Vypadá to na těžký závod, při kterém bude hodně záležet na strategii. Já mám za sebou skvělý tým a vím, že odvedou fantastickou práci, aby mi mohli poskytnout tu nejlepší možnou strategii pro zítřejší závod. Určitě odvedeme dobrou práci a získáme slušné množství bodů," dodává pilot.

Doporučujeme

Články odjinud