Button do WEC! Brit bude debutovat v Le Mans

Button do WEC! Brit bude debutovat v Le Mans

Fernando Alonso nebude v nadcházející sezóně světového vytrvalostního šampionátu FIA WEC jediným mistrem světa formule 1 ve startovním poli. Ve třídě LMP 1 totiž posílí ruský tým SMP Racing britský světový šampion z roku 2009 Jenson Button.

Ruská stáj SMP Racing má ve světě motorsportu řadu aktivit od Le Mans Series, přes Blancpain GT až po formuli 1, pro kterou „vychovala“ Sergeje Sirotkina.

Ve vytrvalostních závodech tento ruský tým působil několik sezón ve třídě LMP 2. Od roku 2018 však SMP Racing expanduje i do nejprestižnější třídy FIA WEC LMP 1, a to s novým prototypem BR1. Ten pro SMP vyvinula italská Dallara ve spolupráci s BR Engineering a pod kapotou má motor od společnosti AER.

SMP Racing nasadí do „supersezóny“ FIA WEC 2018/2019 dva tyto vozy. Posádku prototypu #17 budou tvořit mladí Rusové Jegor Orudžev a Matevos Isaakyan spolu s francouzským veteránem vytrvalostních závodů Stephanem Sarrazinem.

Vůz #11 poté bude sdílet právě Jenson Button s dalším bývalým pilotem formule 1 Vitalijem Petrovem a jezdcem se zkušenostmi z IndyCar Michajlem Aljošinem. Button tak bude v tomto roce kombinovat angažmá v Super GT s působením ve WEC.

Právě kvůli závodu Super GT na okruhu Fuji je Buttonův závodní debut ve WEC naplánován až na červnové Le Mans. Květnovou šestihodinovku ve Spa tak absolvují Petrov s Aljošinem pouze ve dvojici.

„Jak si jistě dokážete představit, závodit v Le Mans bylo vždy mým snem. Myslím, že každý pilot sní o tom tam startovat a zvítězit, ani já nejsem jiný,“ řekl Button pro motorsport.com

„Mými parťáky budou Aljošin a Petrov. Oba dva dobře znám, jednoho z formule 1 a druhého díky jeho působení v IndyCar.“

„Jedeme do Le Mans bojovat o vítězství. Každý jezdec chce vždy zvítězit v každém závodě, kde startuje, já si ale myslím, že v Le Mans budeme mít opravdu dobrou šanci."

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud