Button: Dnešní vítězství nás staví do skvělé pozice pro další závody

Button: Dnešní vítězství nás staví do skvělé pozice pro další závody

Začátek nové sezony zastihl v nejlepší formě tým McLaren. Po celý víkend patřili jeho jezdci k nejrychlejším a v samotném závodě si dojeli pro první, respektive třetí místo. AKTUALIZOVÁNO

Jenson Button skvěle odstartoval a v první zatáčce se dostal před svého týmového kolegu Lewise Hamiltona. Po většinu závodu jezdili oba piloti McLarenu na první a druhé pozici. Double týmu z Wokingu narušil až po výjezdu zpomalovacího vozu Sebastian Vettel, který se díky dobré strategii probojoval na druhou příčku. Button je pochopitelně s dnešním výkonem týmu více než spokojen.  

"Bylo to velmi speciální. Začít rok vítězstvím je důležité. Myslím si, že Lewisova pole position včera a vítězství dnes nás staví do skvělé pozice pro několik příštích závodů, takže velké poděkování každému v týmu," oplýval v cíli radostí Button.

Tomu se během závodu podařilo vybudovat si desetisekundový náskok na druhého Hamiltona. Jeho snahu zmařil až výjezd zpomalovacího vozu, jenž celé startovní pole seskupil dohromady.  

"Největší starostí byl safety car. Jakmile vyjel na trať a bylo šest hodin odpoledne, bylo obtížné udržet pneumatiky zahřáté. To mi dělalo velkou starost. (Ale) byl jsem schopný udržet v nich teplotu a ušetřit mnoho paliva, což pro nás bylo velmi důležité. Poté jsem měl dobrý restart a do konce závodu jsem si hlídal tempo, takže to byl velmi zajímavý den," zhodnotil jezdec McLarenu.

Button zvítězil v Austrálii již potřetí. Triumf zde slavil také v sezonách 2009 a 2010. Podle svých slov bylo ale toto vítězství ze všech tří nejhladší, neboť výkonnost MP4-27 byla dobrá v průběhu celého závodu.

"Je to velmi odlišné od roku 2010 a v porovnání s rokem 2009, kdy jsem byl na pole position. (Tehdy) to bylo dobré, ale v posledním stintu jsem (s vozem) zápasil a pneumatiky pracovaly odlišně. Tento rok se ale vůz během všech stintů choval dobře. Bylo tu dobré vyvážení mezi výkonem na začátku i na konci stintu," poznamenal Brit.

Oproti svému kolegovi nebyl Lewis Hamilton se svým výsledkem v cíli příliš nadšen. Vše začalo nepovedeným startem, po kterém se mistr světa z roku 2008 propadl o jednu příčku níže. S přibývajícím počtem kol se mu začal Jenson Button čím dál více vzdalovat a nakonec se musel spokojit 'až' se třetím místem, když jej v druhé polovině závodu během zastávek v boxech předjel Sebastian Vettel z Red Bullu.   

"Opravdu netuším," odpověděl Hamilton na dotaz, co stálo za nedostatečným výkonem jeho vozu. "Prostě jsem tam s ním zápasil. Měl jsem otřesný start, což byl začátek všeho. Byl to rozhodně obtížný závod, ale gratulace Jensonovi. Bylo by skvělé mít první a druhou pozici, ale dnes to pro mě nebyl dobrý den."

Dnešním výkonem se Hamilton nechce dále zabývat. Místo toho již naplno vzhlíží k dalšímu závodu, který se koná hned příští týden v Malajsii. “Je před námi ještě mnoho závodů. V tomto šampionátu je to všechno o konzistentnosti a na tu se budu soustředit.“

Doporučujeme

Články odjinud