Button až do kvalifikace s pole position nepočítal

V ní se však potvrdila rychlost vozů BGP 001.

Neuvěřitelné se stalo skutečností, jezdci týmu Brawn GP potvrdili skvělou formu z posledních testů a s přehledem obsadili první řadu. Do úvodního podniku letošní sezony tak z prvního místa odstartuje Jenson Button před svým týmovým kolegou Rubensem Barrichellem. Pro Jensona Buttona je dnešní vítězství v kvalifikaci prvním od sezony 2006.

"Posledních pět až šest měsíců pro nás bylo neskutečně těžkých. Dostat se situace, kdy nevíte, jaká bude vaše závodnická budoucnost až k výhře v kvalifikaci je něco úžasného.

Musím za to poděkovat Rossovi a Nickovi. Jsme nyní tam, kde si po dlouhých peripetiích zasloužíme být.

Těžko se mi teď hledají ta správná slova, tým pracoval naprosto jednotně, přes zimu se semknul. Všechna poděkování za dnešní výsledek patří právě týmu. Nejen v naší stáji teď můžete vidět mnoho usmívajících se tváří. Spousta lidí naše osudy prožívala s námi.

Dlouho jsme neměli takto dobré auto. Stále ale potřebujeme naši práci dokončit. V dnešním ranním tréninku jsme byli rychlí na obou směsích pneumatik. Měl jsem z toho radost, ale až do kvalifikace jsme nemohli úplně vědět, jak na tom ve skutečnosti jsme.

V první a druhé části kvalifikace nám byli soupeři blíže, než jsme předpokládali. S malým množstvím paliva ve voze jsem se trochu trápil, když jsme dotankovali, jelo se mi normálněji – to je pozitivní zpráva pro závod."

Jen slova chvály pro svůj tým nacházel také Rubens Barrichello. Pro brazilského jezdce dnes šlo o první bitvu o vítězství v kvalifikaci od roku 2004. Tehdy startoval ještě v barvách Ferrari. V prvních dvou částech kvalifikace Barrichello zajel nejrychlejší čas, v rozhodující třetí části ho však o tři desetiny sekundy porazil Jenson Button.

"Poslední tři, čtyři měsíce byly kritické. Trávili jsme je čekáním, jestli přijde nějaká novinka. Jsem moc, moc rád, že tu můžu být. Chtěl bych pogratulovat Rossovi a Nickovi a poděkovat všem, kdo se dotkli našeho vozu, je opravdu výborný. Klukům do Anglie tedy musím vzkázat ´dobrá práce!´

Zažili jsme skvělý den, doufal jsem, že by se mi mohlo podařit dostat se na pole position. S malým množstvím paliva byl vůz fantastický, jen ve třetí části jsem se potýkal s nedotáčivostí. Zkoušeli jsme poupravit přední křídlo, ale nedotáčivosti jsme se nezbavili. Bylo to docela těžké.

První řada je velký úspěch. Musíme být spokojení. Věřil jsem si, že se můžu dostat na první místo. První dva díly kvalifikace probíhaly výborně. Když jsme dotankovali, bylo to kvůli nedotáčivosti trochu horší, ale kdyby mi někdo před měsícem řekl, jestli bych dal tisíc dolarů za to, že budu na startu v Austrálii na druhém místě, dal bych určitě víc.

Cítím se mladší. Ukázal jsem, že se nepovažuji za veterána. Jsem nabuzený a vděčný, že mám tak dobrý vůz. Posledních pár sezon nebylo snadných. O to příjemnější pocit je sedět v dobrém stroji."

Obrovskou radost musí mít po dnešním dni Ross Brawn. Podmínky na trati dle jeho slov dnes vozům seděly lépe, pneumatiky fungovaly optimálně. Button i Barrichello jsou pro zítřejší závod jednoznačně favority, Brawn si ovšem uvědomuje, že kvalifikace je pouze polovinou úspěchu.

 

Doporučujeme

Články odjinud