Bugatti v Ženevě představí vůz pojmenovaný po Elišce Junkové

Bugatti v Ženevě představí vůz pojmenovaný po Elišce Junkové

Čest nést jméno slavné české závodnice bude mít nejrychlejší model automobilky, tedy Veyron Grand Sport Vitesse. Jedná se o čtvrtou edici vzdávající hold sportovním legendám výrobce.

Nad celým jménem supersportovního vozu by si jeden zlámal jazyk - Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Legend Elisabeth Junek. Na oficiální potvrzení data představení vozu stále čekáme. Mělo by k němu však dojít na blížícím se Ženevském autosalonu, který se bude konat od 6. do 16. března.

Bližší informace nejsou známy, avšak vůz, který ponese Junkové jméno, bude patřit k nejrychlejším vůbec. Poháněn bude osmilitrovým motorem W16 o výkonu 1200 koní a kroutícím momentem 1500 Nm. Veyrony, které jsou po technické stránce identické s tím Junkovým, dosahují rychlosti přes 408 km/h. 

Eliška Junková patří k nejúspěšnějším závodnicím všech dob. Do povědomí fanoušků motorsportu i široké veřejnosti se dostala například skvělým výkonem v závodě Targa Florio 1928. Tehdy za volantem vozu Bugatti 35B sahala po vítězství. Kvůli technickým problémům dojela pátá, přesto ale za sebou nechala jména jako Luigi Fagioli či Tazio Nuvolari, tedy superhvězdy meziválečného motorsportu.

Pozn.: Přiložená fotografie má pouze ilustrativní účel. Veyron věnovaný Junkové by měl nést barvy podobné těm, které tradičně zdobily bugatku 35B, tedy azurově modré. Na Targa Florio 1928 ovšem Junková jela ve žlutě natřeném voze s černým startovním číslem 58, a tak se ještě na autosalonu můžeme dočkat překvapení.

Doporučujeme

Články odjinud