Buemi stále doufá, že by u Red Bullu mohl nahradit Webbera

Buemi stále doufá, že by u Red Bullu mohl nahradit Webbera

Navzdory ztrátě místa závodního pilota Sébastien Buemi věří, že bude mít v budoucnu šanci uskutečnit vysněný postup do hlavní stáje Red Bullu.

Buemi byl až do poloviny prosince přesvědčený, že i letos bude závodit pro Toro Rosso. Pak ale přišel telefonát od vedení Red Bullu a zpráva, že juniorská stáj místo něj a Alguersuariho nominovala Vergneho s Ricciardem.

"Samozřejmě jsem byl velmi překvapený, vůbec jsem to nečekal. Ale lidé od Red Bullu mi okamžitě nabídli tuhle práci třetího pilota. Přemýšlel jsem a nakonec jsem to přijal," uved švýcarský závodník pro Le Matin.

Stát se záložním jezdcem po třech letech závodění se může jevit jako krok zpět. "Já to takhle nevidím," namítl. "Samozřejmě je lepší jezdit. Ale ve skutečnosti je podle mě lepší být třetím jezdcem nejlepšího týmu, než závodit pro malý tým na konci startovního pole... Od prosince jsem byl v kontaktu s ostatními týmy, měl jsem příležitosti i jinde. Ale nejlepším řešením bylo zůstat u Red Bullu."

"Jsem součástí týmu mistrů světa, stejně jako ti dva další piloti. Budu na všech závodech a testech a budu připravený zastoupit závodní jezdce, kdyby nastaly nějaké problémy. Ale hlavně se budu hodně podílet na vývoji auta v simulátoru, bude to velmi důležitá součást mé práce. Bude se to dít v továrně v Milton Keynes, v Anglii, a to mi umožní se sžít s inženýry týmu. Být jim blízký je nejlepší způsob, jak získat místo v týmu, někdy v budoucnu..."

Buemi věří, že se i v roli třetího jezdce může osvědčit natolik, aby ho Red Bull posadil vedle Sebastiana Vettela. "Teď je na mně, abych v simulátoru odváděl maximum a dokázal, že mám potřebné kvality pro řízení red bullu pro případ, že by Marku Webberovi nebyla prodloužena smlouva pro rok 2013."

Co se bude dít za rok, ale nikdo neví, a Red Bull nedal Buemimu na sezónu 2013 žádné záruky. "Smlouva, kterou jsem podepsal, je uzavřena jen na jeden rok. Na další období mi nebylo nic slíbeno, uvidíme. Je velmi těžké předpovídat, co se bude dít v roce 2013, protože mnoha pilotům skončí po letošní sezóně smlouvy. Budou k mání místa a bude třeba toho využít," uzavřel.

Pro letošek se Švýcar závodění nevzdává, rád by startoval ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Doporučujeme

Články odjinud