Budoucnost sprintových kvalifikací? Možná už nebudou kvalifikací  | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Budoucnost sprintových kvalifikací? Možná už nebudou kvalifikací

Formule 1 diskutuje o budoucnosti sprintových kvalifikací. Možná nebudou kvalifikační.

Čeká nás druhá sprintová kvalifikace. Už dnes se pojede klasická kvalifikace, která stanoví pořadí pro zítřejší sprintovou kvalifikaci. První tři jezdci zítra dostanou body a bude určen startovní rošt pro závod.

Harmonogram víkendu najdete nově i v mobilní verzi webu (níže pod aktualitami).

Podle Autosportu by však příští rok mohlo dojít ke změně. V pátek by se konala kvalifikace, která by opět určila pořadí pro sobotní sprint a také nedělní závod.

Sobotní sprintový závod by pak mohl jezdcům nabídnout možnost bojovat o více bodů do šampionátu, než je současný formát 3-2-1.

„Myslím, že se budeme muset podívat na počet udělených bodů a na to, jak určíme startovní rošt,“ řekl Ross Brawn pro Autosport. „Mělo by zůstat jen u toho, co se odehrálo v pátek?“

„Jak víte, Pérez vypadl v Silverstonu ve sprintu, což pak samozřejmě ovlivnilo jeho nedělní závod. Měli bychom tedy v pátek určit startovní pořadí pro sobotu i neděli?“

„Je řada věcí, které můžeme udělat, řada způsobů, jak bychom to mohli udělat. Studujeme to. Nějaké nápady existují, předložíme je FIA a týmům a podle toho budeme postupovat.“

Brawn má však jasno v tom, že pokud bude F1 se sprinty pokračovat, bude se držet pouze jednoho formátu – nebude se tedy stávat, že by některé sprinty probíhaly jako kvalifikace a některé jako samostatné závody.

V Monze bude formát identický jako v SIlverstonu. Mělo by však dojít k úpravě oslav. Jezdce už nečeká oslavné kolo, ale pouze oslava na startovním roštu. 

Doporučujeme

Články odjinud